Yapay Zeka, veri sınıflandırmaları yapabiliyor, karmaşık algoritmaları anlamlandırıyor ve akıllı tahminler ile her sektörün geleceğine etkide bulunuyor.Coğrafi bilgi sistemlerinin kesin doğruluğunu, yapay zekanın keskin analizini ve çözüm temelli yaklaşımını birleştiren daha karmaşık bir yapay zeka türüne ise Geospatial AI ya da Geo.AI deniliyor. Geospatial AI aynı zamanda coğrafi bir bileşene dayanan yeni bir makine öğrenim formu olarak da adlandırılabilir.
Geospatial AI Nasıl Kullanılır?
Genel olarak, iş dünyasında, Geospatial AI planlama, kaynak tahsisi ve karar vermeyi önemli ölçüde geliştirecek – talep ve arzdaki artışı tahmin edecek, yüksek ve düşük marj beklentilerini belirleyecek, tedarik zinciri verimliliğini artıracak ve hizmet sunumunu optimize edecek alanlarda kullanılır.
Sadece birkaç yıl öncesine kadar bu seviyede otomasyon ve derin öğrenmenin kullanılması, ya maliyet uygulamasındaki kısıtlamalar ya da teknolojik eksikler nedeniyle mümkün değildi. Ancak günümüzde yapay zekaya oranla Geo. AI daha çabuk benimsenmiş ve birçok amaca hizmet ettiğinden daha çabuk benimsenmiştir.
Her Sektör Geo. AI’den Yararlanabilir
Kullandığımız akıllı telefonlar sayesinde hepimiz çevremizde gelişen yaşanan olaylara dair anlık veriler paylaşabiliyoruz. Mesela trafik durumunun akıcı veya yoğun olduğunu harita uygulamaları üzerine not olarak bırakabiliyoruz. Günlük hayatımızda gerçekleştirdiğimiz bu kısa işlemin aslında bir de arka planı var. Girdiğimiz veriler burada harmanlanıyor, sıralanıyor, analiz ediliyor ve veritabanına katkıda bulunan binlerce kullanıcınınkiyle karşılaştırılıp kesinliğini denetleniyor.
Aslında anlık olarak paylaştığımız bu bilgiler sadece orada kalmayarak daha sonrasında bölgesel sorunların çözüme kavuşması için de değerlendirilebiliyor. Örneğin şehirdeki hangi bölgede maksimum tıkanıklık yaşandığını, bu sıkıntının nasıl giderilebileceğini bu veriler sayesinde analiz edilebilir. Çözümler üretilebilir.
Trafik sıkışıklığı Geospatial AI için verilebilecek sadece basit bir örnektir. Geo.AI, kullanıcıların konum verilerinden yararlanılan birçok uygulama için geçerlidir. Geospatial AI’nın kullanılabileceği sektörler sonsuzdur.
Lojistik şirketlerinden araştırma kuruluşlarına kadar Geo.AI’nin kullanıldığı sektörleri çoğaltabiliriz. Mesela son günlerin en tartışmalı konularından olan Uber de, müşterilerinden aldığı geri bildirimler ile veri analizlerinde bulunabilir.Lojistik sektörü ise, geliştirdiği Geospatial AI teknolojileri sayesinde araçlarının konum bilgilerini toplayarak ürün teslimatını kolaylaştırabilir ve zamandan tasarruf edebilir.
[…] anlamlandırmak, perakendede konuma dayalı pazarlamayı geliştirmek ve akıllı şehirlerde ise geospatial teknolojsinin kullanılmasını yaygınlaştırarak işletmelerin, hükümetlerin ve bireylerin yaşamlarındaki […]