Arttırılmış Gerçeklik dediğimizde akıllara ilk olarak oyun sektörü gelse de aslında birçok farklı alana fayda sağlayacak bir teknolojiden bahsediyoruz. AR sektörünün 2020 yılına kadar 150 milyar dolar olması bekleniyor. Uzmanlar 2018 yılında ise AR’nin özellikle üç büyük sektöre etki edeceğini belirtiyor; tıp, otomobil ve pazarlama.
Tıp; doktor adaylarını hastaların hayatını riske atmadan nasıl eğitilebilir? Otomobil; sürüş esnasında telefonunuza ya da navigasyon cihazına bakmadan nasıl hedefinize ulaşabilirsiniz? Pazarlama; ürününüzü uzaklarda bir bölgede satıp satmayacağını nasıl tahmin edebilirsiniz? İşte az önce sıraladığımız 3 sektörde beklenen bu gelişmeler 2018 yılında Arttırılmış Gerçekliğin yaygınlaşmasıyla mümkün olabilir.
Bir eğitim aracı olarak AR
Tıp alanında arttırılmış gerçeklik kullanılması özellikle nadir görülen vakalar için hayati önem taşır. Oluşturulmuş bir sanal gerçeklik üzerinden vakaya müdahalelerde bulunan doktor, hastaya yapması gereken doğru tedaviyi bu şekilde deneyemleyebilir.
Arttırılmş Gerçekliği bir eğitim aracı olarak kullanmak doktorların güncel olarak kalmasını da sağlar. Cerrah, müdahalede bulunduğu hastanın vücudunun gerçek zamanlı olarak tam bir 3D görünümünü oluşturabilir. Cerrahların kanserli alanları veya tümörlü bölgeleri teşhis etmesinde yardımcı olacak programlar kodlanabilir. Kısacası, AR tıp dünyasındaki medikal sistemlerin doğruluğunu ve verimliliğini artırmaya birçok konuda yardımcı olabilir.
Navigasyon artık ön camınızda
Sizlere daha önce küresel markaların yaptığı AR yatırımlarından bahsettiğimiz yazımızda Porsche’nin bu konuda yaptığı çalışmayı anlatmıştık. Bu sefer ise AR’nin navigasyon olarak aracınızın ön camında hazır bulunduğunu hayal etmenizi istiyoruz. Google Haritalar veya Yandex Navigasyon’un aracınızın ön camına aktarıldığını vasayın. Sizce de aradığınız yolu bulmak çok kolay olmaz mı?
Dijital ve Geleneksel Pazarlama Kanallarınızı Etkiliyor
Arttırılmış Gerçekliğin en çok etki edeceği alanlardan biri de tabiki pazarlama sektörüdür. Birçok küresel marka son iki yıldır hem geleneksel hem dijital pazarlama kanallarına AR’yi entegre etmiş bulunuyor. Kozmetik sektöründen hazır giyime, oyuncak sektöründen ev tekstiline kadar örnekleri çoğaltabiliriz.
Milyonlarca yatırım alan AR uygulamalarını dışardan seyretme yerine sizde kendi markanız için bir arttrılmış gerçeklik stratejisi oluşturabilirsiniz. Çalışanlarınızın eğitiminden, müşterilerinizin memnuniyetine kadar birçok farklı departmanda AR’den yararlanarak sektörünüzdeki konumunuzu sağlamlaştırabilirsiniz.
Yorum Yap