Sesli asistanların kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Kullanıcılar sesli asistanlarından en çok hava durumunu ve müzik playlistlerini çalmalarını istese de son zamanlarda ürün aramalarında ve rezervasyon yaptırmada da bir artış yaşanıyor. Araştırmacılar online alışverişin yaygınlaşmasıyla sesli asistanlar üzerinden yapılan alışverişlerin de artacağını dile getiriyor. Bu da markaları sesli pazarlama stratejisi geliştirmeye yönlendiriyor. Peki markalar kendi sesli pazarlama stratejisini nasıl oluşturur?
İlk Olarak Tesadüfi Sadakat
Markalar sesli asistan stratejilerini oluşturmadan önce, tesadüfi sadakat terimi üzerinde durmalıdır. Tesadüfi sadakat birbirine zıt iki kelimeden oluşan bir kavram gibi dursa da aslında anlam olarak bir bütünü ifade etmektedir. Tesadüfi sadakatı kullanıcıların daha önceki alışveriş alışkanlıklarının ve sanal ortamlardaki aramalarının sesli asistanlar tarafından algılanarak analiz edilip bir sonraki alışverişte ilk o seçeneğin sunulmasını olarak tanımlayabiliriz.
Tesadüfi sadakatın kaynağı Google’ın 2012 yılında ortaya çıkardığı bilgi grafiği kavramına kadar gitmektedir. Bilgi Grafiği insanlar, konumlar ve nesneler arasındaki ilşkiyi anlamlandırır ve bu bilgileri kullanarak insanlara bir sonraki aramalarında davranışları ile alakalı yanıtlar vermeyi amaçlar
Teknolojik cihaz değil evden biri
Sesli asistan kullananların birçoğu cihazını, arkadaşları ya da evden biri gibi gördüğünü belirtiyor. Pazarlamacıların bu detayı da ses stratejilerini oluştururken gözden kaçırmamaları gerekiyor. Kullanıcılar cihazın kendi alışkanlıklarını zamanla öğrendiğini ve ona göre cevaplar verdiğini düşünüyor. Ve bu varsayıma göre yanıtlar bekliyor. Mesela Ford’un yeni aracının reklamı hem tesadüfi sadakata hem de kullanıcıların bakış açısına iyi bir örnektir.
Ford’un Connected Car reklamında sürücü aracına biner ve aracındaki sesli asistanından her zamanki içeceğinin hazırlanması için Starbucks’a haber vermesini ister.Bu reklam aslında gelecekte hayatımızın bir parçası haline gelecek olan sesli asistanların kullanıcıların alışveriş alışkanlıkları hakkında ne kadar bilgi sahibi olacağını da gösteriyor. Tesadüfi sadakat olarak adlandırılan davranışın sesli asistan kullanımındaki payınında altını çiziyor.
Bir kullanıcı ses aracılığıyla ürününüzü satın aldıysa bu kullanıcının sonraki alışverişinde de cihazın ilk sizi önermesi demektir. Ses dışında yapılan aramalarda birçok sonuç kullanıcıya sunulurken ses ile yapılan aramalarda kullanıclara çok az seçeneğin sunulduğunu da unutmamalısınız.
Teknolojinin hızına yetişilemediğini kim söylemiş bilmiyoruz ama markanızın gelecekte de yer almasını istiyorsanız sizin hızınızı arttırmanız gerektiğini çok iyi biliyoruz.
Yorum Yap