Sektöründe öncü perakende markaları şubelerini kapatırken, e-ticaret sitesi olarak pazara giriş yapan işletmelerin fiziksel mağazalar açtığını görüyoruz. Peki bu iki zıt olay aynı zaman diliminde nasıl yaşanıyor? 30 yıldır sektörde bulunan markalar Perakende şubelerini kapatırken 5-6 yıllık websiteleri nasıl fiziksel mağazalar açarak büyüyor? Müşterilerine nasıl ulaşıyor, onları kendilerine nasıl çekiyorlar? Aslında tüm bu soruların tek bir yanıtı var; Big Data
Müşterilerin Lokasyon Verileri Başarının Kilidini Açıyor
ABD’nin önde gelen gözlük markalarından Warby Parker, 2010 yılında bir e-ticaret sitesi olarak sektöre giriş yaptı. Hızla büyüyen müşteri kitlesi sayesinde 2013 yılında ilk perakende şubesini açtı. Günümüzde 36 şubesi bulunan markanın, hedefi 2019 yılının sonunda bu rakamı 63’e çıkarmak.
Warby Parker e-ticaretten perakende şubesine geçen markalara küresel pazardan sadece bir örnek. Bu başarı hikayesini bizde kendi ülkemizdeki örnekler ile çeşitlendirebiliriz; e-bebek, evidea… Online alışveriş sitelerini, yaşanan dijital dönüşüm içerisinde ayakta tutan hatta perakende şube açmaya yönlendiren asıl sebep ise müşteri verilerini analiz ediyor olmaları.
Warby Parker 2010 yılında sektöre girdiği ilk günden beri müşterileri hakkındaki verileri depoladığını belirtiyor. Özellikle de konum verileri üzerinde yoğunlaştıklarının altını çiziyor. Hangi konumda müşteri trafiğinin ve satışların en üst düzeyde olacağınıı anlayabilmek için çeşitli lokasyonlarda çalışmalarda bulunuyor. Nüfus yoğunluğundan bölgede yaşayan gözlüklü müşterilerinin sayısına hatta o civardaki e-ticaret satışlarına kadar kapsamlı bir veri incelemesinde bulunuyorlar.Markanın kurucu ortağı ve CEO’su Dave Gilboa büyük veriden ziyade derin veriye inandıklarına da dikkat çekti.
Perakende zincirleri yanlış lokasyonlardaki şubelerinin ettiği zararlar ile uğraşırken bir yandan da yüksek kira bedellerini karşılamaya çalışıyor. Büyük bir kısmı dijital dönüşüme de ayak uyduramadığından küçülmeye gitmek hatta yok olmak ile karşı karşıya kalıyor. Oysa Big Data’dan yararlanarak şube sayısında optimizasyona gidip sadece doğru konumlarda var olabilirler. Böylece perakende devleri hem karını artırabilir hem de sektördeki devamlılığını koruyabilir.
Yorum Yap