Yeni bir iş kurmayı mı düşünüyorsunuz? Belki de işinizi bir adım daha büyüterek ikinci bir şubeye ya da ofise mi ihtiyacınız var? O zaman, işte size işinizin yeni lokasyonunu belirleme de dikkat etmeniz gereken 5 kriter. Unutmayın işinizi kurarken yaptığınız bazı hatalar sonradan düzeltilse de lokasyon hatası sonradan düzeltilemeyeceklerdendir.
1)Demografik Yapı:
Burada dikkat etmeniz gereken ilk kriter seçtiğiniz konumdaki demografik yapı sizin hedef kitlenizle bağdaşıyor mu? Mevcut müşterileriniz yeni belirlediğiniz konumunuza yakın mı? Bir başka nokta ise konumunuzun etrafında ikamet eden insanlar iş gücünüze katkı sağlayabilir mi? Ya da çalışanlarınızın ikamet edebileceği düşük bütçeli kiralık evler var mı?
2) Müşteri Trafiği ve Ulaşım:
Bir perakende firması iseniz lokasyonunuzu belirlemedeki en önemli faktörlerden biri müşteri trafiğidir. Kimsenin gelip geçmediği bir sokağa açılan iş yerinden kar beklenemeyeceği için konumunuzu seçerken potansiyel müşterilerinizin yoğun olduğu bölgeyi belirlemelisiniz. Dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise ulaşım. Müşterilerinizin ve çalışanlarınızın iş yerinize gelebilmesi rahat ve kolay mı?
3)Rakip Firmalara, Diğer Şirketlere ve Hizmetlere Olan Uzaklık:
Rakip firmaların olduğu bir bölgede yer almak müşterilerin iki firmayı karşılaştırarak alışveriş yapmasını sağlayacağı gibi güçlü bir rakip ile aynı ortamda bulunmak pazarlama taktikleriniz zora da sokabilir. Bu duruma karar verirken tüm seçenekleri göz önünde bulundurmalısınız.
Bir diğer durum ise sizin sektörünüzün dışında bulunan diğer şirketlerle aynı ortamda bulunmanızın faydaları ve zararları. Onların müşterileri sizin de potansiyel müşteriniz olabilir. Sinemanın çıkışına açılan bir restoran gibi ya da bir giyim mağazasının karşısına açılan ayakkabıcının kar etme olasılığı oldukça yüksektir. Ancak hiçbirimiz evimizin dibine bir eğlence mekanın açılmasını istemeyiz değil mi? Peki ya yakınlarınızda çalışanlarınızın çocuklarını gönderebileceği bir kreş var mı?
4)Seçtiğiniz Lokasyonun Tarihçesi:
Kimsenin tutunamadığı bir nokta olarak görülen yere yeni bir mekan-restoran açmak ne kadar doğru? Böyle bir geçmişi olan lokasyonu seçmeden önce dikkat etmemiz gereken iki nokta var; biri o lokasyon ile ilgili olan maddi sorun ve çevredeki insanların aklında oluşmuş kesin yargılar. Huysuz bir mal sahibi kiracılarına rahat verdirmiyor ya da bu güne kadar orada açılmış firmaların şahsi başarısızlıkları da kimsenin orada tutunamamasının sebebi olabilir.
Tabi bir ihtimal daha var oda sizden önceki firmanın çok başarılı olması ve sizin sürekli onunla kıyaslanmanız. Onun başarısının sizin başarısızlığınıza sebebiyet vermeyeceğine emin olun.
5)Bulunduğunuz Binanın Olanakları:
Çevre faktörlerinin yanı sıra firmanızın gelişiminde söz sahibi olan bir başka durum ise içinde bulunduğunuz binanın olanakları ve sorunları. Hafta sonları da çalışacağınızı varsayarsak binanın yönetimi buna izin veriyor mu? Binanın müşterilerinizin ve çalışanlarınızın araçlarını park edebileceği geniş bir otoparkı var mı? Bunların dışında bir de alt yapı problemleri var. Türkiye’de bir çok bina maalesef yeterli teknolojik altyapıya sahip değil, bu da havalandırma sorunundan Fiber İnternete kadar uzayan bir konu.
Firmanızın yeni lokasyonunu belirlemeden önce bu beş kriteri göz önünde bulundurarak derin bir araştırma yapmalısınız. Unutmayın Lokasyon hata kabul etmez.
Yorum Yap