Firma olarak bulunduğunuz sektör ne olursa olsun; sattığınız ürün ve hizmet toplumun her kesimini kapsayamaz. Doğru hedef kitleye ulaşmak ise toplumu doğru segmentlere ayırıp pazarlama stratejilerini ona göre belirlemenizden geçiyor. Nüfusun yaş, cinsiyet, eğitim, meslek grupları, geliri gibi değişkenleri kullanılarak yapılan analize demografik segmentasyon deniyor.
Demografik segmentasyon kendi içerisinde 4 ana kategoriden oluşur; yaş, cinsiyet, gelir ve milliyet (dil, din, ırk). Demografik segmentasyon markanızın pazarlamada doğru adımları atmasındaki en önemli aşamalardan biridir. Ülke, şehir hatta bir kasabada yaşayan halkın müşteri segmentasyonu için yardımcı olur.
Toplumu segmentlere ayırmanın asıl nedeni her bireyin yaş, cinsiyet, gelir gibi farklılıklar ile diğer bireylerden ayrılmasıdır.
Yaş:
Henüz 18’li yaşlardaysanız en son çıkan bir telefon modeli dikkatinizi çekebilir. Ancak 30’lu yaşlarda ve kariyerinizin en iyi zamanlarındaysanız e-maillerinizden, sunumlarınıza kadar tüm profesyonel verilerinizi içinde barındıracağınız daha kaliteli bir ürün almak istersiniz.
Aslında baktığınızda iki grubunda istediği ürün kategorisi aynı olmasına rağmen aradığı işlevler farklıdır.
Cinsiyet:
Demografik segmentler arasında en kolay anlaşılacak bölüm cinsiyet. Kıyafetten aksesuara, parfümden otomobile kadar ürünlerde cinsiyet değişkeninin etkilerini net bir şekilde görebiliriz.
Kadınların genel olarak önceliği moda üzerine olurken, erkeklerin birincil tercihleri daha çok teknoloji ve otomobil olabiliyor.
Gelir durumu;
Orta ve düşük gelirli aileler alışveriş esnasında genelde ürünlerin işlevine bakarken yüksek gelirli aileler de tatmin duygusun da ön plana çıkabilir. Örneğin bakkalda satılan yumurta ile organik ürünler satan bir dükkanda satılan yumurtanın alıcısı farklıdır, BMW Z4’ün alıcısının farklı, Fiat marka bir ticari aracın alıcısının farklı olduğu gibi.
Din, Dil ve Irk:
Klişe bir örnek gibi de olsa aslında konunun anlatımı için vereceğimiz örnek yüksek değer taşıyor. yabancı bir firma olmasına Ramazan’ın yaklaşmasıyla ekranlarda ilk Coca Cola reklamı dönmeye başlar. Arap kökenli bir bankanın KOBİ reklamında Türk mahalle esnafına yer verilir. Reklam filmleri gözünüzde canlandı değil mi?
Markalar, küresel ölçekte faaliyet gösteren reklam firmalarıyla çalışsalar dahi girdikleri her yeni ülkenin pazarında yerel reklamcılarla da çalışırlar. Çünkü coğrafya değiştikçe, toplumun gelenekleri ve ihtiyaçları da değişir.
Tüm bunlar kulağınıza biraz karmaşık gelsede aslında işin uzmanıyla çalıştığınızda göründüğü kadar zor değil. Maptriks danışmanlık şirketi teknolojik altyapısı ile hedef kitlenize doğru zamanda doğru lokasyonda ulaşmanızı sağlar. İletişim kısmından ulaşabilirsiniz.
[…] demografik segmentlere ayırarak onlar için kişiselleştirilmiş kampanyalar yürütebilirsiniz. Böylece hem kitlenizin […]