Analiz Pazarlama

Küresel Markalardan Dikkat Çeken Arttırılmış Gerçeklik Yatırımları

Teknolojinin hızına yetişmek mümkün mü? Marka olarak dijital gelişmelere nasıl ayak uydurabilirsiniz? Mesela Arttırılmış Gerçekliğin sadece oyun sektörünü ilgilendiren bir konu olduğunu mu düşünüyorsunuz. Son yıllarda yaşanan bu hızlı gelişmeler kafanızı karıştırmış olabilir. Haklısınız ama aslında işler göründüğü kadar da karışık değil. Bugün sizlere Arttırılmış Gerçekliği markanız için nasıl bir pazarlama aracına dönüştürebileceğinizi küresel pazarda hizmet veren üç büyük markanın arttırılmış gerçeklik yatırımlarından örneklerle anlattık.

IKEA; görsel yardım sunuyor

Evimize yeni bir koltuk alacağınız zaman gezdiğiniz mobilyacılarda gördüğünüz ürünlerin odanızda nasıl duracağından asla tam olarak emin olamıyoruz. Ikea ise müşterilerine sunduğu arttırılmış gerçeklik uygulaması ile yaşanan bu tereddüte son vermenin peşinde. Marka, akıllı telefon kullanıcılarına uygulama aracılığıyla henüz satın almadıkları ürünleri AR yardımıyla deneme imkanı sunuyor. Böylece artık o koltuğun ve ya kitaplığın odanızda nasıl duracağından tam olarak emin olabilirsiniz.

LEGO; nesillere ayak uyduruyor

Arttırılmış gerçeklikten yararlanan bir diğer marka ise; LEGO. Apple’ın arttırılmış gerçeklik platformu ARKit’i duyurmasından kısa bir süre sonra harekete geçen LEGO, LEGO-AR Studio adını verdiği çalışmasını tanıttı. Uygulama kullanıcılara çeşitli sanal lego setlerini düz zeminlere yerleştirme imkanı sağlıyor. Kullanıcılar böylece gerçek zeminler üzerinde mağazalardan satın aldıkları fiziksel legolardan farklı olarak sanal parçaları birleştirebiliyor. LEGO’nun bu çalışması bir firmanın farklı nesillere dönemin ihtiyaçlarına göre nasıl ayak uydurulur sorusunun da en net cevabı olarak gösterilebilir.

Starbucks; müşterilere rehberlik ediyor

Starbucks’ın 2017 Aralık’ta Şangay’da açtığı yeni şubesi Arttırılmış Gerçekliğin bir perakende mağazasına nasıl senkronize ettirilebileceğine verilebilecek en güzel örneklerden. Küresel kahve zinciri Şangay’da ki yeni şubesini ziyaret eden müşterilerine kahvelerinin nasıl yapıldığını arttırılmış gerçeklik aracılığıyla anlatıyor. Müşteriler akıllı telefonlarının kameralarını kahve kavurma makinelerine ya da içi kahve çekirdeğiyle dolu çuvallar gibi bazı noktalara doğrulttuklarında, kahvelerinin nasıl hazırlandığını detaylı olarak görebiliyor.

Sanal Gerçeklik ve Arttırılmış Gerçeklik

Yazımızı sonlandırmadan önce sürekli karıştırılan arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik arasındaki farktan da bahsedelim. Sanal gerçeklik, gerçek dünya ile etkileşimli değil adı gibi sanal yani gerçek dünyanın bir taklididir. Kullanıcıyı fiziksel olarak ortamdan soyutlayarak tamamen sanal bir gerçekliğin içine konumlandırır. Artırılmış gerçeklik ise kullanıcının konumunu algılayarak çevreyi gerçek zamanlı olarak zenginleştirir. AR aynı zamanda fiziksel dünya ile de bir etkileşim içerisindedir.

Özetlemek gerekirse, Arttırılmış Gerçeklik yalnızca oyun sektöründe kullanabileceğiniz bir araç değildir. Aynı zamanda müşterilerinizin ihtiyaç duydukları bilgileri en dinamik ve ilgi çekici bir şekilde onlara sunmanız için de bir araçtır. Sizde IKEA ve Starbucks gibi müşterilerinize yardımcı olabilir ve LEGO gibi her nesli kendinize bağlamanın bir yolunu bulabilirsiniz.

2 Yorum

Yorum yapmak için tıkla