Nakdi kredi borcu en yüksek olan il hangisi? Sorunlu krediler oranı hangi şehirde diğerlerinden daha yüksek? İşte tüm detaylarıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerinden yararlanarak oluşturduğumuz Türkiye’nin Nakdi Kredi Haritası.
BDDK’nın yayınladığı verilere göre Türkiye’de nakdi kredi stoğu geçen yılın son ayında 2 trilyon 127 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
İstanbul, toplam nakdi kredi kullanımında ilk sıradaki yerini bu yılda korudu. Mega Kent’te yıl sonuna kadar kullanılan nakdi kredi tutarı 855 milyar lira olurken, Ankara 271 milyar liralık kredi kullanımıyla ikinci sırada yer aldı. Türkiye’nin bir diğer büyük ili İzmir’de ise nakdi kredi kullanımı 109,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
Geçen yıl sonu itibariyle toplam nakdi kredi stoku en az olan il 572 milyon 295 bin lira ile Bayburt olurken, Tunceli 872,2 milyon lira kullanımı ile Tunceli izledi.
Kişi Başına Düşen Nakdi Kredi Miktarı En Yüksek İstanbul’da En Düşük Şırnak’ta
Kişi başına düşen nakdi kredi tutarı açısından incelediğimiz de ise İstanbul’da kişi başında 57 bin 76 lira düşüyor. Ankara’da kişi başına düşen nakdi kredi tutarı 50 bin 69 lira, Denizli’de ise 36 bin 12 lira düzeyinde gerçekleşiyor.
81 ilin tamamına bakıldığında kişi başına düşen nakdi kredi tutarının en az olduğu şehirler arasında; 4 bin 34 lira ile Şırnak, 4 bin 40 lira ile Muş, 4 bin 61 lira ile Ağrı yer alıyor.
Sorumlu Kredi Oranının En Düşük Olduğu İl Gümüşhane
Takipteki kredilerin toplam kredilere oranı (NPL) açısında Türkiye’nin illerini analiz ettiğimizde ise; geçen yıl itibarıyla en sorumlu kredi oranının en düşük olduğu il yüzde 1,58 ile Gümüşhane oldu. Borcuna en sadık şehir konumunda bulunan Gümüşhane’yi yüzde 1,88 ile Siirt, yüzde 1,97 ile Denizli takip etti.
Şanlıurfa ise yüzde 5,82 ile takipteki alacak oranı en yüksek il olurken listede onu, yüzde 5,48’le Kütahya, yüzde 5,4’le Diyarbakır ve yüzde 5,3’le Afyon izledi.
Yorum Yap