Bitcoin’in tarihi 2008 yılına dayanıyor. Ancak son zamanlarda yaşanan hızlı yükseliş ve düşüşleri ile bu aralar artan bir popülariteye sahip. Kimileri onu geleceğin para birimi olarak kimileri ise asla yatırım yapılmaması gerekilen tehlikeli bir alan olarak görüyor. Bitcoin ile birlikte hayatımıza giren bir diğer terim ise Blockchain Türkçe ismiyle Blok Zinciri. Öyle ki Bitcoin’e karşı olan otoriteler bile Blockchain’e olumlu yaklaşıyor. Peki nedir bu Blockchain? Özel işletmeler hatta devletler bile neden bu konuya öncelik tanıyor.
Blok Zinciri Nedir?
Uzmanlar Blockchain gibi dijital para birimleriinin hiç bir denetime tabi tutulmamasına rağmen 2008’den beri hayatta olmasını Blok Zincirine borçlu olduğunu söylüyor. Kişiler arasında yapılan dijital para transferinin milyonlarca bilgisayar üzerinden şifrelenerek kayıt altına alınmasını sağlayan teknolojik sisteme Blockchain deniliyor. Kayıt altında tutulan işlemlerin sırasıyla oynamak mümkün değil bu da gizlilik ve güvenlik açığının oluşmasını engelliyor. Çünkü tek bir otoriteden değil dağıtık tabanlı bir veri sisteminden bahsediyoruz.
Kısacası Blockchain’i, veri transferi yapılan mevcut internet ortamında, değerli varlıkların transferine de olanak sağlayarak tüm hayatımızı yeniden şekillendirecek üstelik merkezi de olmayan yepyeni bir dijital kayıt defteri olarak adlandırabiliriz.
Asıl konumuza geri dönecek olursak Bitcoin’e karşı olan hükümetler dahi neden Blockchain’i tehlikeli olarak görmüyor? Hatırlarsanız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı muhabirinin kripto paralar hakkındaki sorusuna şöyle cevap vermişti; “Blockchain ayrı bir şey, buna karşı duramazsınız ama Bitcoin’in arkasında hiçbir kurum ve kuruluş yok. Sorumlunun olmadığı bir değere dayalı birşey üretmek çok tehlikeli. Bunun riskini dikkate almak lazım.”
Reklamcılar ve Pazarlamacılar İçin Blockchain
Aslında bakarsanız kripto paraların arka planında var olan Blockchain’in bir çok devlet ve özel kuruluşa bilgi saklama şifreleme konusunda bir ilham kaynağı olarak görebiliriz. Blockchain sanal paraların takas edildiği bir dijital platformun ötesindedir. Reklmacıları ve pazarlamacıları ilgilendiren esas noktada burada başlıyor.
Unilever’ın reklam danışmanı Bobs Rangaiah internetin iletişime yaptığı devrime benzer bir devrimi de Blockchain’İn de ekonomik işlemlere yapacağını iddia ediyor. Rangaiah, yıllardır reklamveren ile reklamı yayınlayan arasında birçok üçüncü şahsın olduğunu belirtirken bu yeni sistem ile aracıların artık ortadan kalkacağınında altını çiziyor.
Rangaiah; Blockcahin’in tek başına güven ve şeffaflık için üretildiğini böylece pazarlama sektöründe de yeni bir ortamın oluşmasına olanak sağlayacağının düşünüldüğünü belirtti. Unilever ve IBM’in Blockchain hakkında gerçekleştirdiği anlaşmanın detaylarına da değinen Bobs Rangaiah’ın röportajının tamamını okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Yorum Yap