Analiz

Kasırga Esnasındaki Lokasyon Verileri Şaşırttı

Lokasyon teknolojileri sadece kar amacı güden işletmeler için değil devlet ve sivil toplum örgütleri için de oldukça önemlidir. Amerika’ da yaşanan Irma ve Maria kasırgalarında lokasyon şirketlerinin yaptığı araştırmaların sonucu da bu durumu doğrular niteliktedir.

Amerika’ da art arda yaşanan Irma ve Maria kasırgaları bölgede can kayıplarına ve büyük hasarlara neden oldu. Yaklaşık 6 milyon kişi yaşadığı bölgeden tahliye edildi. Kasırga süresince yaşanan lokasyon verileri ise şaşırttı.

Kasırga Öncesinde İnsanlar Bankalara Akın Etti

Lokasyon verileri üzerinde çalışan Placed, Irma kasırgası Florida’ya ulaşmadan önceki zamanda tüketicilerin alışveriş davranışlarını inceledi. Placed şirketinin CEO’ su David Shim; Kasırganın, geliş yönünün ve büyüklüğünün öngörülemediğini belirtirken, insanların kasırga öncesinde ve sonrasındaki hareketlerine bakılarak önlemler alınabileceğinin de altını çizdi.

Yayınlanan rapora göre kasırga öncesinde yerel halkın marketlere, benzin istasyonlarına, eczanelere her zamankinden iki kat daha fazla gittikleri ve kasırga için eve erzak depoladıkları görüldü. En büyük trafik artışı ise elektrik kesintilerinden dolayı yaşanabilecek nakit para sıkıntısı için banka ve ATM’ ler de görüldü. Bankalara yapılan ziyaretler normal güne oranla 28 kat fazlaydı.

Lokasyon Verisi Hem Ekonomik Hem de Siyasi Anlamda Kullanılabilir

Irma ve Maria kasırgaları boyunca lokasyon verilerini yayınlayan bir diğer şirket ise küresel hizmet veren mobil lokasyon sağlayıcısı Skyhook oldu.  Şirket, Maria kasırgasının etkisini Porto Riko’da ki elektrik hattı ve kablosuz internet altyapısı üzerinden analiz etti.

Skyhook yayınladığı blog yazısında lokasyon verisi ile elde edilen analizlerin değerinin yüksek olduğunu belirtti. Aynı zamanda konum verisinin ekonomik ve siyasi anlamda da alt başlıklara ayrılarak incelenebiliyor olmasının da altını çizdi. Böylece kasırga sonrasında hangi firma, yerel yönetim kendini daha çabuk toparladı gibi sorulara da cevap bulunabileceğine değindi.

Skyhook Başkan Yardımcısı Rich Sutton işletmelerin kasırgaya hazırlıklı ve kurtarma çabalarına yardımcı olmaları için konum sinyallerinin önemine dair açıklamalarda bulundu. Stutton işletmelerin internet servis sağlayacıları(iss) ile afetler esnasında ortak çalışarak ihtiyaç bölgelerine yardım götürebileceklerini hatırlattı ve ekledi. ”Sadece afetler esnasında değil öncesinde de ISS’ ler ile altyapı çalışmaları yürüterek afetler ile ilgili yaşanabilecek durumlara karşı önlemler alınması sağlanabilir.” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla