Analiz

81 İlin Kütüphane Haritası Oluşturuldu

Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğimiz hafta  2016 yılı Kütüphane verilerini yayınladı. TUİK’in verilerinden yararlanarak hazırladığımız 81 ilin Kütüphane Haritasına göre ülke genelinde toplam 28 bin 970 kütüphane bulunuyor. Bunların bin 137’si halk kütüphanesi olurken bu kütüphanelerde toplam 18 milyon 828 bin 188 kitap bulunmaktadır.

En çok Kütüphane Ankara’da bulunuyor

Başkent Ankara 42 halk kütüphanesi ile en çok kütüphane bulunan illerin başında geliyor. İzmir ve Nevşehir’de 38 kütüphane bulunurken İstanbul ve Konya ise 35 kütüphane ile üçüncü sırada yer alıyor. Yalova’da 2, Iğdır ve Kilis’de 3’er kütüphane bulunmakta.

Üye Sayısı En Az Olan İl Ardahan

Halk kütüphanelerine kayıtlı üye sayısı son bir yılda %24,1 artarak 1 milyon 697 bin 90 oldu. İller bazında kütüphanelere kayıtlı üye sayısına bakıldığında ise İzmir 77 bin 939 kayıtlı üye ile listenin başında yer alıyor. İkinci sırada olan Diyarbakır’da 17 halk kütüphanesi bulunmasına rağmen kayıtlı üye sayısı 75 bin 261 kişi. Ankara’da kütüphane sayısı ile birinci sırada yer alırken üye sayısı 65 bin 640 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Ardahan’daki 4 halk kütüphanesine kayıtlı olan üye sayısı bin 936 ile 81 il içerisinde üye sayısı baz alınarak yapılan sıralamada son sırada yer alıyor. Tunceli’deki kütüphanelerin ise sadece 2 bin 573 üyesi mevcut.

Okuma yazma bilen nüfusun kütüphane kullanımlarını analiz ettiğimizde ise, Bartın sınırları içerisinde sadece 4 kütüphane bulunmasına rağmen okur yazar nüfusun %9.94 kütüphaneleri kullanmakta olduğunu görüyoruz. Hemen ardından Çankırı %9.77 ile ikinci sırada. Isparta’da ise bu oran %7.61 olarak belirlendi.

2016 İstanbul Halk Kütüphanesi Noktaları

İstanbul Son Sırada Yer Alıyor

Türkiyenin en kalabalık şehri ve içinde birçok eğitim kurumunu barındırmasına rağmen İstanbul 35 halk kütüphanesine sahip. İstanbul’un okuma yazma bilen nüfusunun ise sadece %0.4’ü halk kütüphanelerini kullanmaktadır. Bu oranla İstanbul sıralamada sonuncu olarak yer alıyor.

İstanbul ilçelerin’de ki halk kütüphaneleri sayılarına baktığımızda Fatih ve Üsküdar 4 kütüphane ile ilk sırada bulunuyor. Kadıköy’de 3 Beşiktaş’ta ise sadece 1 tane halk kütüphanesi mevcut.

 

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla