Analiz Pazarlama Perakende

Mobil Cihazlardan Sağlanan Konum Verisi Markalar İçin Ne İfade Ediyor

Televizyon ve bilgisayarlara oranla artık vaktimizin çoğunu akıllı telefonlarda geçiriyoruz. Avucumuzun içindeki cihazla dünyanın dört bir yanında yaşanan olaylardan haberdar oluyor, insanlarla iletişime geçebiliyoruz. Aslında farkında olmasak da telefonlarımızı kullanırken birçok firmaya da yaşadığımız çevre, alışveriş alışkanlıklarımız ve yaşam koşullarımız hakkında da ipuçları veriyoruz.

Mobil cihazlara bakılarak geçirilen uzun süreler markaları da mobil reklamlara yöneltmeye çoktan başladı. Bu reklamlar akıllı telefon kullanıcılarının konum verileri aracılığıyla firmaların belirledikleri kitlelere ulaşmaları için de büyük fırsat niteliğinde.

Konum bilgileri aynı zamanda markaların kendi müşteri profillerini daha iyi anlamaları ve gelecekteki pazarlama stratejilerini oluşturmaları içinde eşsiz bir güç potansiyeline sahip.

Akıllı telefonlar aracılığıyla sağlanan lokasyon verilerinin markalara sağladığı bir başka fayda ise verdikleri reklamların fiziksel dünyadaki geri dönüşümlerini alabiliyor olmaları. Mesela verdiğiniz reklamı gören müşteri mağazaya girdi mi? Reklamı gördü, mağazaya girmedi ancak online olarak ürün mü satın aldı? Yoksa- ki en korkulan durum sizin reklamınızı gördü ama rakip firmadan mı alışveriş yaptı?

Doğru konum verisi neden önemli?

Factual Şirketi Başkan Yardımcısı Ocean Fine’ın kaleme aldığı blog yazısında değindiği gibi lokasyon verisine bağlı kampanya oluşturmak düşünüldüğü kadar da kolay değil. Çünkü markaların sahip oldukları verilere ilişkin kararlar almak için kurum için bilgi birikimine sahip olmaları gerekir ve verilerin değerlendirilmesi için bir süreç gereklidir.

Bu duruma ek olarak Foursquare’in raporuna göre şu an için konum bilgilerinin yaklaşık olarak %80’i yanlış ve ya doğrulanamamış durumda. Yanlış lokasyon verileri kaynak alınarak yapılan kampanyaların yol açabileceği sorunları düşünebiliyor musunuz? Kitlesine ulaşamamış reklamlar ve bu reklamlar için harcanmış binlerce kayıp dolar.

Pazarlamacılar Artık Daha Bilgili

Ocean Fine aynı makalesinde artık reklam veren şirketlerin lokasyon verileri üzerinden kampanya oluşturmak istediklerinde daha bilgili ve dikkatli davrandığının da altını çiziyor.

Fine, reklam vermek isteyen markaların lokasyon firmalarına yaptıkları başvurularda eskisi gibi sadece belli bir konumda hedefledikleri belli müşterilere ulaşmak amacında olmadıklarını belirtiyor. Markalar artık sürecin her aşamasını merak ediyorlar. Mesela lokasyon verilerinin hangi kaynaktan elde edildiğine, kendi stratejileriyle uyumlu olup olmadığına kadar birçok konuyu araştırıyorlar. Tüm bu gelişmeleri ise mevcut pazarın olgunlaştığına dair sinyaller olarak nitelendiriyor.

Teknoloji geliştikçe; sektörler ve yararlandıkları kaynaklarda hızla gelişiyor. Doğru konum verisi kullandığınız takdirde ise hedeflediğiniz kitleye ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz.

2 Yorum

Yorum yapmak için tıkla