Analiz Pazarlama

Pazarlamada Lokasyon Verisi Kullanmanın Faydaları ve Zorlukları

Akıllı telefon kullanımının artmasıyla lokasyon verisinin pazarlama alanında kullanımı da doğru orantılı olarak arttı. Müşterinin nerede olduğu bilmek markalara hedefledikleri kitleye ulaşmaları için de büyük bir kolaylık sağlıyor. Ancak her güzel şey de olduğu gibi lokasyon verisinin de faydaları da zorlukları da var.

Kullanıcılar en çok gizlilik endişesi taşıyor

Akıllı telefonlar üzerindeki birçok uygulama kullanıcılardan lokasyon verilerine erişebilmek için izin istiyor. Skyhook Wireles’ın yaptığı analize göre ise kullanıcıların %40’ı uygulama ve internet sitelerinin bu isteğine olumsuz cevap veriyor. Konum erişimine engel koyuyor. İzin verilmemesinin aslında en önemli sebebi kullanıcıların gizlilik endişesi.

Kullanıcılar, konumlarının üçüncü kişiler ile paylaşılabileceğini düşünüyorlar. Haksızlar mı? Maalesef değiller. O zaman sizde marka olarak müşterilerinize gizliliğin garantisini vermelisiniz. Bununla birlikte neden onların lokasyon verisini kullanmak istediğinizi ve bunun onlara ne faydası olacağını da anlatmalısınız.

Konum verisiden faydalanırken karşılaşılan bir diğer sorun ise markalardan neredeyse saat başı gelen bildirimler. Müşterilerinize sık sık bildirim göndermek onların bıkmasına ve erişimi engellemesine neden olur. Onun yerine doğru zamanlarda doğru bildirimler ile hareket etmelisiniz.

Foursquare’in daha önce yayınladığı verilere göre akıllı telefon kullanıcılarının %80’i markalar ile doğru lokasyon verisi paylaşmıyor. Kampanyanızın başarıya ulaşması için ise en gerekli nokta müşterilerinizin doğru konumları. Yanlış bir konum verisi kullanılarak yürütülen kampanya hedefe ulaşamayacağı gibi zaman ve para kaybına da yol açacaktır.

Kişiselleştirilmiş içerik ile hedefe ulaşabilirsiniz

Müşterilerinizin konumları hakkında bilgi sahibi olmanız, onlara daha yararlı içerik sunmanız konusunda sizlere yardımcı olur. Genel reklamlamlardan, kişiselleştirilmiş kampanyalara doğru gidildikçe müşteriniz ile olan ilişkinizin güçlendiğini fark edeceksiniz.

Entrepreneur’un yaptığı bir analize göre konuma dayalı reklamların normal banner tarzı reklamlardan 20 kat daha etkili olduğunu söylüyor.

Lokasyon verisi kullanımının yaygınlaşmasıyla, daha fazla kullanıcını konum erişimine izin verecektir. Sizde markanız için konum tabanlı pazarlamanın zorluklarını gidererek durumu fırsata dönüştürebilirsiniz.

 

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla