Analiz Pazarlama

Lokasyon Sektörüne Olan Güven Artıyor

Son günlerde pazarlama sektöründe en çok merak edilen iki soru var; Markalar lokasyon verisinden nasıl yararlanıyor? Lokasyon verisinin dijital pazarlamadaki etkisi nedir? Bu konuda birçok farklı şirket araştırmalar yapıyor. Hazırlanan raporlar ise lokasyon sektörüne olan güvenin her geçen gün arttığını söylüyor. Güven artışına bağlı olarak sektörün pazar payı da büyüyor. Öyle ki 2022 yılında lokasyon dünyasının piyasa değerinin 38.7 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Coğrafi Veri Şirketi Factual da 166’sı reklam ajansı olan toplam 700 markanın üst düzey yöneticileriyle, lokasyon verisinin pazarlamadaki rolüne ve farklı sektörlerden olan firmaların konum teknolojisini hangi amaçlara yönelik kullandığına dair bir araştırmada bulundu.

Lokasyon teknolojisi denildiği zaman akıllara ilk gelen her zaman için müşterilerin konum verilerinden yararlanılarak oluşturulan reklam kampanyaları geliyor. Peki bu yöntemle oluşturulan kampanyalar gerçekten etkili oluyor mu? Yapılan araştırmaya katılan markaların %80’den fazlası lokasyon teknolojilerinden yararlanarak yani yeni nesil lokasyon analizi kullanarak oluşturulan kampanyalarının diğer çalışmalarına oranla daha etkili olduğunu belirtti. Aynı zamanda kampanyalara olan müşteri katılımının da arttığını dile getirdi.

Değişen Müşteri Davranışları Kampanyaları da Değiştirdi

2018 yılının pazarlama dünyasındaki en büyük trendlerinden biri ise Y ve Z kuşağını daha çok harekete geçiren kişiselleştirilmiş içeriklerden oluşan kampanylardır. Lokasyon verisi markalara bu konuda da büyük yardımlarda bulunarak etkili kampanyalar oluşturmaları noktasında onlara yol gösteriyor. Özellikle lokasyon verisinden yaralanılarak oluşturulan mobil kampanyaların kişiselleştirilmiş içerikler ile tam anlamıyla hedefe ulaştığını söyleyebiliriz.

Direkt müşterinin davranışlarından hareketle oluşturulan içerikler müşteriye kendini özel hissetirmekle beraber ilgi alanına giren bir ürün hakkında da bilgi sahibi ediyor. Mesela okul zamanında sadece annelere gönderilen kırtasiye ürünleri kampanyaları, sık sık kozmetik markalarını ziyaret eden birine gönderilen makyaj malzemesi kampanyaları ya da tuttuğu takımın her maçına gidenlere çevredeki kafe ve restoranlardan gelen kampanyalı menü bildirimlerini örnek gösterebiliriz.

Özetle lokasyon teknolojileri pazarlama ve reklam sektörünün güçlü bir veri kaynağıdır. Konum teknolojisi markalara, müşterilerine doğru konum ve zamanda etkili içerikle ulaşmalarını sağlar. Firmalar konum verisinden yararlanarak ve müşteri deneyimlerinden faydalanarak son derece kişiselleştirilmiş kampanyalar oluşturabilir. Konum verilerinin verimliliğini görmek istiyorsanız maptriks firması ile iletişim kısmandan haberleşip ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

 

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla