Analiz Pazarlama Perakende

Araştırmalara Göre Lokasyon Teknolojisi Markalara Kazandırıyor

WBR Insights ve Future Stores, küresel markalara lokasyon danışmanlık hizmeti veren Blis tarafından desteklenen bir araştırma yaptı. Çalışmanın öncelikli amacı Bliss’in birlikte çalıştığı markaların ihtiyaçlarının neler olduğunu anlaması ve çözümler üretmesiydi. Özellikle de mobil konum verileri ve müşterilerin davranışlarına göre reklam kampanyaları oluşturmak araştırmanın merkezinde yer aldı.

Araştırma piyasa değeri en az 250 milyon dolar olan firmalarda 100’den fazla üst düzey yöneticiler arasında düzenlenen anketle yapıldı. Rapora göre; lokasyon teknolojisinden yararlanan markaların ayak trafiklerinde fark edilir bir artışın söz konusu olduğu tespit edildi.

Yapılan araştırmaya göre her 10 perakendeciden sekizi, coğrafi konum verisi toplamak için üçüncü taraf bir veri sağlayıcısıyla çalışıyor. Aynı zamanda perakendecilerin % 71’i reklam amaçlı olarak konum verisinden yararlanıyor.

Perakendecilerin çoğu yeniden hedefleme stratejileri (re-targeting strategies), pazarlama otomasyonu (marketing automation), Geofencing ve işaret teknolojisi (beacon technology) gibi yakınlık araçları (proximity tools) ve pazardaki tüketici hedeflemesini kullanıyor. Rakamsal olarak ise, perakendecilerin% 68’i ziyaretçileri fiziksel mağazalarına yeniden yönlendirmek ve % 55’i Geofencing teknolojisinden yararlandığını söyledi. Bunlar da lokasyon zekası ve pazarlamadaki yerinin önemini açıklamakta. Bu teknolojiler hakkında daha da bilgi sahibi olmak için Maptriks firmasına da iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Stratejilerinde de Var

Blis Amerika’nın Başkan Vekili Gil Larsen raporun sonuçlarına dair açıklamalarda bulundu. Larsen perakendecilerin daha önce hiç olmadığı kadar müşterileri ile aralarındaki bağı güçlendirmek istediklerini ve onlara sadece doğru zamanda değil doğru konumda da ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.

Larsen yaptıkları araştırmalardan elde ettikleri verilere göre artık markaların lokasyon merkezli stratejiler konusunda daha tecrübeli olduklarını ve bu tür gelişmelere daha olumlu baktıklarını dile getirdi.

Perakendecilerin dijital pazarlama stratejilerini oluştururken, konum hizmetlerini de içerecek şekilde genişletmeleri gerektiğine dikkat çekti. Bu sayede müşterilerine ulaşabildikleri noktaları çoğaltabilir ve müşterilerine anında gönderdikleri bildirimler ile mağaza içinde onları alışverişe yönlendirebileceklerini de vurguladı.

Doğru Konum, Doğru Zaman ve Etkili İçerik

Müşterilere ulaşmak için doğru konumu ve doğru zamanı tespit ettikten sonra geriye etkili bir içerik oluşturmak kalıyor. WBR Insights ve Future Stores’un hazırladığı rapora göre konum tabanlı dijital girişimlerin perakendecilere kişiselleştirilmiş içerik konusunda da yol gösterici olduğu sonucuna varıldı.

Larsen’de yaptığı açıklamalarda pazarlamanın artık sadece doğru zamanda doğru kişiye ulaşma ile ilgili olmadığını mesajın içeriğinin de doğru yere göre uyarlanması gerekiyor gerektiğini belirtti. Gil Larsen ‘’Konum bilgisi, perakendecilere tüketici davranışlarının genelleştirilmiş anlayışların ötesine geçirerek kişiselleştirilmiş içerikler oluşturmasına da yol gösteriyor.’’ dedi

Cost-Per-Visit ile Risk Azalacak

Blis buradan hareketle Cost-Per-Visit yani ziyaret başına ödeme yöntemine dayalı bir sistemin geliştirilebileceğini düşünüyor. Markaların sadece belirli lokasyonlar için oluşturdukları kampanyalara göre ödemelerde bulunacak. Larsen bu sistemin lokasyon teknolojilerinin geleceği olacağını belirtirken markalar içinde en az risk taşıyan bir yöntem olacağının üzerinde durdu.

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla