Perakende

Değişen Tüketici Davranışları Perakende Sektörünü Nasıl Etkiliyor

Coca Cola ve Microsoft gibi küresel markalara lokasyon danışmanlık hizmeti veren Blis’in yeni raporu yayınladı. Perakende müşterileri için yeni tüketici davranışlarının çözümlenmesini konu alan rapor pazarlamacılar için ipuçları taşıyor.

Bliss’in raporuna göre günümüz müşterisinin mobil cihazlar aracılığıyla daha önce olmadığı kadar anlık bilgi erişimine bağımlı olduğu ortaya çıktı. Tüketicilerin davranışlarını konu alan araştırmanın raporunda mantıksal süreçten özel indirimlere ve kişisel verilere dair de pek çok konu yer alıyor.

Müşteriler Kişiselleştirilmiş Avantajlar Bekliyor

Rapora göre tüketicilerin %69’u almayı düşündükleri ürün hakkında fiyat araştırması yapıyor. Duygularını, mantıksal düşünceleri ile yöneten bu nesil daha ucuz ve kaliteli bir ürünle karşılaştıklarında sadakat programlarına üye olduğu markalardan vazgeçebiliyor.

Katılımcıların %71’i duygusal bağlardan önce ürün ve fiyat arasındaki mantıksal bağa önem veriyor. Müşterilerin %44’ü ise beğendikleri markalar ile iletişim halinde olmaktan mutlu oluyor. Tüketiciler sık alışveriş yaptıkları markalardan üye oldukları sadakat programları için kendilerine özel avantajlar sunmasını bekliyorlar.

Son zamanların en tartışılan konusu veri gizliliği de Bliss’in raporunda yer alıyordu. Tüketicilerin yüzde altmış beşi, yalnızca indirim gibi maddi yararlar sağlıyorsa kişisel verilerini markalar ile paylaşmak istediklerini belirtti. Ayrıca Covid-19 nedeniyle karantina sürecinde müşteri ihtiyaçları da değişim gösterdi.

Lokasyon Verisi Büyük Önem Taşıyor

Bliss’ten rapor hakkında açıklamalarda bulunan Alex Wright, tüketici davranışlarında yaşanan bu gelişmelere bakıldığında perakendecilerin müşteri odaklı yeni pazarlama anlayışı kısa zamanda benimsemeleri gerektiğini belirtti.

Wright; lokasyon verisinin yeni pazarlama anlayışının merkezinde olması gerektiğininde altını çizdi. Perakendecilerin, müşterilerinin lokasyon verileri ile değişen tüketici davranışları birlikte analiz edeilerek hedef kitlelerine ulaşabileceğinin de altını çizdi. Perakende sektörünün dijitale ile olan rekabetinin tartışıldığı bu günlerde, Wright perakendenin yok olamaycağını sadece pazarlama stratejilerini değiştirmeleri gerektiğini de vurguladı. Değişen müşteri ihtiyaçlarını yakalamak istiyorsanız Maptriks firması ile iletişim halinde olabilirsiniz.

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla