Analiz Pazarlama Perakende Teknoloji

Internet of Thıngs teknolojisinin 2018 yılında etkileyeceği üç sektör

Internet of Things (IoT) türkçe adıyla Nesnelerin İnterneti iş dünyasını önümüzdeki yıllarda etkisi altına alacak teknolojik gelişmelerden biri olarak görülüyor. Yapılan araştırmalara göre 2025 yılına kadar IoT sektörünün 4 trilyon dolar ile 11 trilyon dolar arasında ekonomik bir paya sahip olması bekleniyor. Location Brain ailesi olarak bugün sizler için Internet of Things teknolojisinin 2018 yılında etki edeceği üç büyük sektörü mercek altına aldık..

Nesnelerin İnternetini trafik sensörlerinden iç mekan haritalarına kadar birçok farklı sektörde farklı ürünler üzerinden örneklendirebiliriz. Genel olarak bu cihazların asıl özelliği lokasyon verisi gibi kullancılarına dair verileri merkeze alarak faaliyet göstermesidir. Bu nedenle, Geofence – IoT ilişkisini de düşündüğümüzde IoT’nin  emlak ve perakende sektörlerinde, akıllı şehirlerin yaygınlaşmasında önemli gelişmelere yol açması beklenmektedir.

1)Emlak Sektörü

Lokasyon teknolojileri denildiğinde akıllara ilk olarak doğru konum gelir. Doğru konum ise tabi ki emlak sektörünün temel prensiplerinden biridir. Oturmak ve ya yatırım yapmak için bir ev ya da işiniz için bir ofis aradığınızı varsayalım nedeni ne olursa olsun aradığınız gayrimenkulde ilk dikkat edeceğiniz nokta konumu olacaktır.

Geleneksel yöntemler ile doğru konumu bulmak oldukça yorucudur. Ancak lokasyon teknolojileri size bu konuda birçok çözüm yolu üretebilir. Mesela bölgeyi demografik yönlerden analiz edebilir, sizin kriterlerinizle olan uyumunu ölçebilir hatta psikolojik açıdan dahi bölgeyi mercek altına alabilir. IoT cihazlardan depolanan veriler işletmelere gayrimenkul yatırımlarda bulunmadan önce bölgedeki yerel müşteri davranışlarını anlamlandırma konusunda da yardımcı olur. Böylece bu zorlu süreç artık daha önce hiç olmadığı kadar kolay olacaktır.

2)Perakende

IoT’nin perakende sektörünün geleceğinde de kritik bir rolü vardır. Hatırlarsınız daha önce kaleme aldığımız yazılarımızda sizlere 2018’in trendleri arasındaki kişiselleştirilmiş müşteri yaklaşımından bahsetmiştik. IoT cihazlardan depolanan müşteri verileri -konumdan, harcama alışkanlıklarına kadar- perakende sektöründe hizmet veren markalar için oldukça kıymetlidir.

Forbes dergisinin geçtiğimiz günlerde yaptığı bir araştırmada; perakende sektöründe hizmet veren markaların %75’i lokasyon teknolojilerinin büyüme stratejileri için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Müşteriler için markalar ile aralarındaki iletişimin interaktif olması gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Lokasyon ve IoT teknolojileri ise, perakendecilere birçok farklı kanaldan müşterilerinin beklentilerine cevap verebilmeleri için oldukça önemli birer gelişmedir.

3)Akıllı Şehirler

Son yılların belediyecilik yarışında önemli bir paya sahip olan ‘‘akıllı şehirler’‘ de Internet of Things teknolojisinin en büyük gelişmeleri arasında yer alıyor. Hükümetler yönetiminde bulundukları şehirlerde vatandaşların boş zaman aktivitelerinden, araçları için park yeri oluşturmaya kadar birçok farklı konuda IoT cihazlardan topladıkları verilerden yararlanıyor.

Internet of Things’in vatandaşlara faydaları oldukça fazla olsa da hiç şüphesiz en önemlilerinden biri şehir insanının kabusu olan trafiğe çözüm üretebiliyor olmasıdır. Kamu kuruluşları ve özel sektörün ortaklaşa hizmetler sunduğu akıllı şehir projelerinde cihazlardan depolanan veriler analiz edilerek trafik sorunlarına çözümler üretilebilir. Vatandaşlara alternatif yollar sunulabilir, akıllı trafik lambaları sayesinde trafik akışı sekteye uğramadan devam edebilir. Saatlerce süren trafik sıkışıklığına çözüm üretildiği takdirde hava kirlilğinin de önemli ölçüde önüne geçileceğini atlamamak gerekiyor.

Özetle IoT; emlak sektöründe yerel eğilimleri anlamlandırmak, perakendede konuma dayalı pazarlamayı geliştirmek ve akıllı şehirlerde ise geospatial teknolojsinin kullanılmasını yaygınlaştırarak işletmelerin, hükümetlerin ve bireylerin yaşamlarındaki sorunlara çözümler üretebilir.

IoT’nin geofence gibi lokasyon teknolojilerine katkısı ve daha fazlası için Maptriks şirketine iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.

 

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla