Analiz Pazarlama

online ortamlardaki konum verilerinizi nasıl doğru yönetirsiniz

Müşteriler markalar ile olan ilişkilerini mobil cihazlardaki uygulamalar aracılığıyla interaktif hale getirmeyi seviyor. Sosyal medya hesaplarından yorumlarda bulunmak, forumlar üzerinden markalara oy vermek hatta sesli asistan özelliğiyle arama motorlarında ürün aramak müşterilerin online ortamlardaki alışkanlıkları arasına çoktan girdi.

Değişen müşteri trendlerini doğru yorumlayabilen başarılı pazarlamacılar mobilin günümüzde ve geleceğe dair pazarlama stratejilerindeki öneminin farkına vardılar. Ancak yeni pazarlama trendinde gözden kaçırılmaması gerekilen asıl konu ise mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte yükselen doğru konum verisinin pazarlamadaki önemidir.

Doğru Konum Verisi Nasıl Olmalıdır?

Geleneksek adres anlayışımız sadece; telefon ve sokak adı gibi terimlerden oluşuyor. Oysa gerçek bir konum verisi enlem ve boylamlara dayanmalıdır. Tabi ki teknolojinin bugünkü halini almamış olduğu dönemlerde coğrafi verilere dayanarak aradığımız konumu bulmak mümkün değildi. Ancak Apple ve Google Maps gibi navigasyon uygulamalarının yaygınlaşması lokasyon dünyasında büyük gelişmelere yol açmıştır. Enlem ve boylamlar gezegenimizi hayali olarak bölen coğrafi terimlerin ötesine geçmiştir.

İşletmeleri ilgilendiren asıl mevzu ise kullanıcıların arama motorları üzerinden yaptıkları aramalarda; Google gibi şirketlerin arama yapan kullanıcılara konumlarına göre sonuçları sıralıyor olmasıdır. Bu da işletmeleri online ortamlardaki bilgilerini enlem ve boylam gibi en ince detaylara kadar doğru bir şekilde yayınlamaya yönlendirmektedir.

Markaların konum verilerini yönetirken dikkat etmesi gereken üç önemli noktayı özetlemek gerekirse;

  1. İlk olarak online ortamlardaki konum bilgilerinizi doğruluğunu kontrol edin. Marka görünürlüğünüzü artırmanın yolu doğru konum verisinden geçmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi adres bilgilerinizi sokak ve cadde adları kadar genel bilgilerden enlem ve boylama kadar özele indirmenizde yarar var. Çünkü arama motorları kullanıcıların ve işletmenizin lokasyon verilerini göz önünde tutarak arama sonuçlarını sıralandırır.
  2. Dijital ortamlarda etkili olarak müşteri trafiğinizi arttırmanız için yapmanız gereken bir diğer adım ise internette paylaştığınız görseller ve işletmenizi anlatan anahtar kelimelerdir. Otelinizin ya da restoranınızın fotoğraflarını online ortamlarda paylaştığınızda potansiyel müşterilerinizin aklında olumlu bir imaj çizebilirsiniz. Aynı şekilde işletmenizi tanımlayan doğru anahtar kelimeleri belirleyerek -ücretsiz wifi, full bar seçeneği, hayvan dostu… gibi- müşterilerinizi etkileyebilirsiniz. Böylece müşterileriniz ile henüz yüz yüze iletişime geçmeden size karşı bir güven ortamının oluşmasını sağlayabilirsiniz.
  3. Günümüzde mobil trendlerden bahsedip kişiselleştirmeyi atlamak tam anlamıyla bir hata olur. Değişik segmentlerden gelen müşterilerinizin davranışlarını doğru analiz ederek onlara kişiselleştirilmiş hizmetler sunmalısınız. Böylece müşterileriniz kendilerini daha özel hissedecek ve markanızla arasında bir bağ kuracaktır. Marka odaklı kitle pazarı yaklaşımının ötesine geçerek kişisel bir ilişki oluşturmanın yollarını bulmalısınız.

Yaşadığımız dijital çağda konum verilerini online ortamlar üzerinde doğru bir şekilde yönetmek sanıldığı kadar kolay değildir. Doğru ve yanlış bilgilerin sıkı bir denetime tabi olmadan rahatça dolaşabildiği internette devlet adamlarından işletmelere kadar birçok farklı kesimin bilgileri bazı kötü amaçlı kullanıcılar tarafından manipüle edilmektedir. Bu tarz istenmeyen olaylara karşı markalar önlemler almalıdırlar.

Atılacak en doğru adım işletmenize dair verileri merkezileştirmekten geçmektedir. Merkezileştirme, markalar ve müşteriler için en doğru sistemdir. Tek bir merkezden yönetilen verilerinizi hem güncellemeniz hem de denetlemeniz daha kolay olacaktır. Unutmayın doğru konum bilgisi,  mağazanızın mobil aramalardaki görünürlüğünü artırır.

 

 

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla