Teknoloji

Apple’dan İzinsiz Lokasyon Verisi Paylaşımına Engel

Son zamanlarda üst üste yaşanan veri skandalları Apple’ı yeni önlemler almaya yöneltti. Üçüncü parti uygulamalar ile kullanıcıların lokasyon verilerini izinsiz paylaşan aplikasyonlar Apple’ın engeline takıldı. Apple bu uygulamaları App Store’dan kaldırmaya başladı.

Apple’ın App Store ile ilgili yayınladığı kullanım kılavuzunda yer alan bilgilere göre; kullanıcıların izni olmadan başka markalar ile lokasyon verisi paylaşan uygulamların Apple Store‘dan kaldırılacağı dile getiriliyor. Aynı zamanda izinsiz veri paylaşımında bulunan mobil uygulamalara Apple tarafından bir uyarı gönderildiği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Yeni Yönetmenlik Apple’a Önlemler Aldırıyor

25 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olacak Genel Veri Koruma Yönetmenliği’nin sunduğu yeni kurallara göre şirketlerin kişisel verilerini topladıkları kişiden açık ve bilgilendirilmiş onay almaları gerekiyor. Apple’dan gelen bu güvenlik hamlesindeki asıl sebebin yeni yönetmenlikten kaynakladığı söyleniyor.Uyarı alan markalar Apple’ın yeni kurallarına uyduğu takdirde tekrardan App Store’a geri dönebilecek.

Bir süredir tartışılan veri mahremiyeti konusu önümüzdeki günlerde de gündemde kalacağa benziyor. Big Data’nın doğru kullanıldığı takdirde markalardan akıllı şehirlere kadar birçok konuda yararlı olabileceğini belirtmeliyiz. Ancak depolanan verilerin öncelikli olarak vatandaşların mahremiyeti ve kişisel verilerin gizliliği ilkelerine dikkat edilerek toplanması gerektiğinin de bir kez daha altını çizmeliyiz.

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla