Teknoloji

Google I/O 2018’den Öne Çıkan Gelişmeler

Google tarafından San Francisco, Kaliforniya’da her yıl düzenlenen yazılım geliştiricilere yönelik Google I/O toplantısı geçen hafta gerçekleşti. Etkinlikte Google Maps’ten Google Assistant’a birçok farklı ürünlerden yenilikler tanıtıldı. İşte toplantıdan öne çıkan gelişmeler…

Google Assistant’a Ses Seçeneği Geliyor

Sesli asistanların robotik ses tonu uzun süredir eleştirilen bir konuydu. Google bu sorunu çözüme kavuşturmak için kollarını sıvadı ve kullanıcılarına ünlü şarkıcı John Legend da dahil olmak üzere 6 yeni ses tonunu kullanıma sundu. Orjinal sesin adı ise ”Holly” olarak belirlendi.

Google Assitant için yaptı yenilikler sadece bununla da sınırlı değil. Dil desteği ve derin öğrenmeye yaptığı yatırımları Google Duplex’le de birleştirdi. Robot ses tonunun güncellemesinin yanında artık Google Assistant insanlarla kurduğu diyaloglarda kullanıcılarının verdiği tepkileri algılayarak karşısındaki kişiye bu şekilde cevaplar verebilecek. Böylece kullanıcılar gerçek bir insanla konuşuyormuş gibi olacak. Mesela; Google I/O’da katılımcılara sunduğu videoda Google Assistant, bir kuaför salonundan randevu aldı. İşin ilgi çekici yanı ise randevuyu veren kişi karşısındakinin bir yapay zeka olduğunu farkına bile varmıyor.

Google Maps’de Birçok Yenilik Kullanıcıları Bekliyor

Google’ın en çok kullanılan ürünlerinden biri de haritalar uygulaması; Google Maps. Bu yıl düzenlenen Google I/O’da dikkat çeken gelişmelerden biri de Google Maps ve arttırlmış gerçekliğin birleşimi oldu. Artık kullanıcılar artırılmış gerçeklik ve telefon kameralarının yardımıyla çok daha kolay bir şekilde yol tariflerini bulabilecekler.  Google yapay zeka yardımıyla Street View verisini entegre ederek kullanıcılara eşzamanlı ve hareketli bir yol tarifi sunacak.

Google Maps’de yaşanacak bir diğer gelişme ise onu sadece bir navigasyon uygulaması olmaktan çıkararak yeni bir sosyal medya platformu adayı haline getiriyor. Google Maps yeni “For You” sekmesi ile bölgede yeni açılan restoranları, yaygın olarak ziyaret edilen işletmeleri kullanıcılarına kişiselleştirilmiş bir deneyim olarak sunuyor.  Artık beğendiğiniz ve gitmek istediğiniz yerleri ”shortlist” seçeneğiyle bir liste halinde arkadaşlarınızla paylaşabileceksiniz. Arkadaşlarınız sizin listenizdeki beğendikleri mekanları oylayabilecek dilerlerse kendi mekanlarını da sizin listenize ekleyebilecekler.

Google Lens Sınırları Zorluyor

Yapay zeka ve makine öğrenimi konusunda Google’ın oldukça istekli olduğunu hepimiz biliyoruz. Google Lens’de bu konuda aklımızın sınırlarını zorlamak için elinden geleni yapıyor. Artık telefonunuzun kamerasıyla görüntülediğimiz bir metni dijital ortamlara anında aktarabileceğiz.

Google’ın son özelliği ise alışveriş tutkunlarının vazgeçemeyeceği bir uygulama olacağa benziyor. Kullanıcılar mağazalarda beğendikleri ürünleri ”style Match” seçeneğiyle internette aratarak benzer ürünleri kolayca bulabilecek.

Gmail’de Yapay Zeka ile Destekleniyor

Google’ın toplantısından göze çarpan bir diğer yapay zeka örneği ise Gmail’den geliyor. Akıllı yanıtlar seçeneğini güncelleyerek Gmail kullanıcılarına yapay zeka destekli akıllı yazım seçeneğini sunuyor. Ancak bu özelliğin şu an için sadece e-postaları yazarken cümlelerinizi tamamladığını da belirtmeliyiz.

Google I/O 2018’de birçok farklı üründe yeni güncellemeler ve gelişmeler yaşansa da genel olarak baktığımızda yapay zekanın ve arttırılmış gerçekliğin yükselişi göze çarpan ilk detay oluyor.

Etiketler

1 Yorum

Yorum yapmak için tıkla