Teknoloji

ARkıt 2 WWDC 2018’de geliştiricilere sunuldu

Apple’ın her yıl haziran ayında düzenlediği geliştirici konferansı WWDC 2018 geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Konferansta öne çıkan gelişmelerin başında ise Arttırılmış Gerçeklik geliyor. Apple’ın konferansta tanıttığı ARkit 2, artık kullanıcılara çoklu oyuncu desteği sunacak ve sanal nesnelerin bir alana sabitlenmesini sağlayacak. AR uygulamalarını daha dinamik hale getirmek için çalışan Apple ayrıca Meaasure, Quicklook ve usdz’i de tanıttı.

ARkit 2 ile artık iPad ve iPhonelar’daki arttırılmış gerçeklik deneyimleri daha da etkileyici bir hale gelecek. Aynı anda birden fazla kullanıcıyla oyun oynamak ve ya ev dekore etmek gibi projelerde kullanıcılar eş zamanlı olarak çalışabilecek.

Sunumda yeniliğe örnek olarak LEGO’dan oluşan bir yapı katılımcılar tarafından iPad’leri aracılığıyla tarandı. Bu aşamayı gerçekleştiren kullanıcılar ekranlarında beliren LEGO binanın çevresinde bazı değişiklikler gerçekleştirebildiler.

ARKit 2 görüntü algılama için de bazı destekler sunuyor. Oyuncaklar ve heykeller gibi 3D nesneleri algılayarak gerçek dünyanın yansımalarını AR nesnelerine dönüştürebiliyor. Bu sayede AR deneyimi gerçek ve sanal dünyayı içiçe geçirerek daha da etkileyici bir hale geliyor.

Apple iOS 12 ile birlikte gelecek bir diğer AR uygulaması ise Meeasure. Adından da anlaşılacağı gibi nesneleri ölçümlemek üzerine geliştirilmiş bir uygulama. Gerçek dünyadaki nesneleri mezurayla ölçer gibi cihazınızla ölçmenizi sağlıyor.

QuickLook ve usdz

Apple, WWDC 2018’de tanıttığ bir yenilik olan usdz için Pixar ile işbirliğ yapmış. Yeni geliştirilen bu formatta Apple; Mesajlar, Safari, Mail, Dosyalar ve News gibi uygulamalarda güçlü grafikler ve animasyon özelliklerini koruyarak paylaşım yapmak için optimize edilen yeni dosya formatı usdz’yi sunuyor. Bu özelliği Apple’da şifrelenmiş zip dosyaları gibi düşünebiliriz. Kullanıcılar bu formatı kullanarak Quick Look özelliğiyle herhangi bir nesnenin gerçek dünyada nasıl duracağını görebilecekler.

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla