Teknoloji

Google Maps ile Yön Bulmak Artık Daha Kolay

”600 metre sonra kuzeybatı yönüne doğru sola dönün.” cümlesi hayatımızın artık bir parçası ama kabul edelim ki hiçbirimiz yol ararken kuzeybatının neresi olduğunu bilmiyoruz. Google Maps bu sorunu ortadan kaldırmak için harekete geçti ve yeni güncellemeleri ile kullanıcılarına daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak için AR yatırımlarını arttırdı.

Google geçtiğimiz haftalarda San Francisco’da gerçekleştirdiği  I/O 2018 toplantıda Haritalar uygulamasını bekleyen yeniliklerden bahsetmişti. Teknoloji devi kullanıcılarına artık daha açık yol tarifleri sunmayı hedeflediğini belirtmişti. Google bunun için iki yeni gelişme ile karşımızda;

1. İşletmeler Yol Tarifinin Bir Parçası Olacak

Google ilk olarak geçtiğimiz Nisan ayında yer-yön işaretlerine göre değil bölgedeki tanınmış mekanlara göre yol tarifini bazı kullanıcılar üzerinde test etmişti. Artık karmaşık kuzeybatı- güneydoğu terimleri yerine mesela yakınınızdaki Bim’in sağından girmenizi size söyleyecek (bu durum artık 15. yaşına basan Google Haritalar için daha kolay)

Bilinmiş mekanlar çoğu zaman sokak adlarından daha etkilidir. Evimize ilk kez gelecek bir arkadaşımıza konum göndermeden önce nasıl yol tarif ediyorduk? Bim’i geçtikten sonra yolun sağındaki ilk sokak, fırının üstündeki apartman…

Tarih yeniden tekerrür ediyor ve teknoloji geleneksel yol tarifine geri dönüyor. Google şu an için bu kadar detaya giremesede ileride bu yeni özelliğini daha da geliştireceğini belirtiyor. Google’ın bu yeni hamlesi geçtiğimiz hafta değindiğimiz işletmelerin online ortamlardaki lokasyon bilgilerinin de doğruluğuna dikkat çekiyor. Eğer işletmenizin lokasyonunu Haritalar üzerinde doğru bir şekilde tanımlarsanız bulunduğunu bölgede yol arayan herkes işletmenizden haberdar olacaktır. Böylece yeni müşteriler kazanabilirsiniz .  Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için makaleye göz atabilirsiniz

2.  AR Desteği ile Yol Bulmak Kolaylaşacak

Yer- yön zarflarını ortadan kaldıracak bir diğer gelişme ise Arttırılmış Gerçeklik destekli. Kullanıcılar artık akıllı telefonlarının kameraları aracılığıyla Google’ın kendilerine sunduğu AR yol tarifi sayesinde aradıkları adresi kolayca bulabilecekler.

Gitmeniz gereken yönde ekranınızda beliren tilki ve yanıp sönen yeşil-kırmızı ok işaretleri size yolunuzu bulmada yardımcı olacak.

Bir Diğer Yenilik ise Kişiselleştirilmiş Öneriler

I / O 2018’de Google, Haritalar’ı daha kişisel ve kullanışlı bir hale getireceğini duyurmuştu. Mesela bir bölgeyi gezinmek için Google Haritalar’ı kullandığınızda, size oradaki ziyaret edilecek yerleri ve etkinlikleri de önermeyi hedefliyordu. Teknoloji devi önerilerini ise tamamen kullanıcılarına göre kişiselleştirecek. Bunun için kullanıcılarının daha önce yapmış olduğu aramaları ve favori mekanlarını baz alarak çalışan makine öğrenimine dayalı bir algoritma geliştirdi. Zaman içerisinde aramalarınız ve istekleriniz değiştikçe size sunduğu sonuçlarda değişecek.

Şirket AR yatırımları ve kişiselleştirmeyle Google Maps’i hem kullanım açısından kolay hem de sadece bir navigasyon uygulaması olmaktan çıkartıp sosyal medya platformları ile yarışır hale getirmeyi amaçlıyor. 15. yaşına basan Google için detaylı bir yazı oluşturan Maptriks firmasının sitesini de ziyaret etmenizi öneririz.

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla