Pazarlama

Z Kuşağı’nın Araştırmacı Ruhu Dikkat Çekiyor

Reklam ve pazarlama sektörünün dijital yerli diye adlandırdığı Z Kuşağı diğer kuşaklara oranla daha bilinçli bir tüketici olma yolunda ilerliyor. Yapılan araştırmalara göre 2020’de Z Kuşağı’nın toplam tüketicilerin %40’lık bölümünü oluşturması bekleniyor. Peki Z Kuşağı’nı hedefleyen pazarlamacılar nelere dikkat etmelidir?

Temiz İçerik İlk Sırada Geliyor

Dijital ortamın içine doğmuş Z kuşağı, kendinden önce gelen Y Kuşağı ile benzerlik gösterse de farklı alışkanlıklara da sahiptir. Hem çevrimiçi hem de çevirmdışı yaptığı araştırmalar sonucu alışverişlerde bulunması Z Kuşağını, milenyumlardan ayırnan en önemli özellikleridir. Yapılan araştırmalara göre Z Kuşağı’nın %83’ü alışveriş yapmadan önce güvenilir bilgi için gazete ve dergileri okuyor, blog siteleri ve Youtube’dan da yararlanıyor.

Araştırmadan Almıyorlar

Aslında Z Kuşağı’nın çevrimdışı haber kaynaklarına da danışmasının altında online ortamlardaki bilgi kirliliğinin farkında olmaları geliyor. Y Kuşağı ve X Kuşağı’na oranla Z Kuşağı internette gördüğü her habere ve reklama inanmıyor. Bunun için de kendilerine güvenilir gelen haber kaynaklarından ürünü araştırıyorlar.

Z Kuşağı’nın bu davranışı pazarlamacılar için de oldukça kritik bir öneme sahiptir. Markalar reklam bütçelerini ve harcamalarını planlarken gençlerin araştırmacı ruhunu dikkate almalılar.

Kişiselleştirilmiş İçerik Bütün Kuşaklar İçin Önemli

Müşterilerin lokasyonlarına ve ilgi alanlarına göre kişiselleştirilmiş içerikler tüm kuşaklar için etkileyicidir. Ancak çok daha özgün, eğlenceli ve kişiselleştirilmiş içerikler Z Kuşağına ulaşmak isteyen markaların dikkat etmesi gereken asıl noktalardandır.

Kısacası Z Kuşağı toplum tarafından bilinçsiz ve duyarsız olarak görülse de aslında gerçek oldukça farklıdır. Genç nesil ilgi alanına girmeyen reklamlarla ilgilenmiyor, her gördüğü habere inanmıyor ve tüm bunları yaparken kendi geliştirdiği filtreleme yöntemini kullanıyor. Hatta araştırmalara göre Z Kuşağı’nın %63’ü yaşadıkları dünyayı satın aldığı ürünlerle daha yaşanılası bir hale getirebileceğinin bile farkındadır.

Türkiye’nin Z Kuşağı Haritası İçin Buraya Tıklayınız

 

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla