Analiz Pazarlama

Lokasyon Teknolojisinin İşletmeniz İçin Neden Gerekli Olduğunun 4 Kanıtı

Lokasyon teknolojisi denildiğinde aklınıza ne geliyor? Şubelerinizin etrafında olan hedef kitlenize göndereceğiniz bildirimler yani geofencing teknolojisi mi? Ya da? Gelin bugün biraz daha derinlere inelim. Evet geofencing günümüz pazarlama dünyasında markaların müşterilerine ulaşmasını sağlayan için çok etkili bir yöntem ancak lokasyon teknolojileri işletmeniz için aslında çok daha fazlasını vaat ediyor. İşte lokasyon teknolojisinin işletmeniz için neden gerektiğini kanıtlayan 4 madde

İlk olarak; konum verisi müşterileriniz hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar. Size hedef kitlenizin nerelere gittiğini ve orada neler yaptığını anlatır. Lokasyon verileri sayesinde faaliyet gösterdiğiniz pazarı, müşterilerinizin davranışlarını ve beklentilerini, rakiplerinizin durumlarını rahatça anlamlandırabilir gerekli tedbirleri alarak doğru adımları atabilirsiniz.

Müşterilerin İhtiyaç ve Alışkanlıklarını Ortaya Çıkarır

Başarılı bir işletmenin sırrı müşterisinin ihtiyaçlarına ve davranışlarına cevap verebilmesidir. Müşterinin ne istediğine sadece satın alma geçmişini inceleyerek netleştiremezsiniz. Veri kaynaklarınızı çeşitlendirerek müşterilerinizin ihtiyaçlarını daha iyi görebilirsiniz.

Konum bilgileleri müşterilerin alışveriş alışkanlıkları hatta yaşam tarzları hakkındaki bütün detayları ortaya çıkarabilir. Böylece hedef kitlenizin davranışlarını yüzeyselden daha derine giden bir şekilde anlamlandırabilirsiniz. Unutmayın ki; lokasyon teknolojileri sadece perakende şubeleri olan markalar için değil online hizmet sunan internet siteleri içinde önemlidir.

Yeni Ürün ve Hizmetler Oluşturmanıza Yardımcı Olur

Müşterilerinizin mağazalarınıza ne sıklıkla uğradığını ve ya rakiplerinizi ziyaret edip etmediğini bilmek ister misiniz? Daha çok outletlerden mi alışveriş yapıyorlar yoksa sezon satışı yapan şubelerden mi? Lokasyon verileri ile tüm bu sorulara cevap bulabilirsiniz. Bu veriler ile markanızın ürün çeşidinden oluşturacağı yeni kampanyalara kadar birçok konuda yolunuzu yeniden şekillendirebilirsiniz.

Domino’s’un outdoor sipariş teslimatına başladığına dair gelişmeleri geçtiğimiz günlerde Location Brain’de yayınlaşmıştık. Sizde lokasyon verilerinden yararlanarak müşterilerinizin ihtiyaçlarına göre yeni ürün ve hizmetler geliştirebilirsiniz.

Gayrimenkul İçin Kilit Rol Oynar

Gayrimenkul yatırımcıları içinde lokasyon verisi oldukça önemlidir. Yatırım yapmayı düşündüğünüz bölgeyi iyice analiz etmelisiniz. Mesela seçtiğiniz bölge gelecekte yükselen semtlerden mi olacak? Ulaşım açısından rahat bir konumda mı? Yaptığınız yatırım bir hane ise etrafta yaşayan halk, suçluluk oranı, hayat standartları hangi seviyede? Bir diğer ihtimal yaptığınız yatırım bir mağazaya ve restorana kiraya verilecekse markaların tercih edeceği bir lokasyonda mı? Müşterilerin rahatça ulaşabileceği bir konumda mı gibi soruları göz önünde bulundurmalısınız. Olası bir yatırım ya da satın alma işlemi değerlendirilirken, konum verileri kesinlikle stratejilerinizin bir parçası olmalıdır.

Yerel Kampanyalar ile Karınızı Arttırır

Müşterilerinizin lokasyon verileri markanızın ürünlerini mağazalara göre konumlandırmanızda dayardımcı olur. Bir örnekle konuyu daha detaylandıralım. Ünlü bir giyim firması yazın Antalya’nın bazı bölgelerindeki mağazalarında kışlık kıyafetlerin daha çok satıldığını fark eder ve bu durumu araştırmaya karar verir. Sonuç ise oldukça şaşırtıcıdır; Rus turistlerin yazın tatil için geldikleri Antalya’dan indirimdeki kış ürünlerini aldığı ortaya çıkar. Benzer bir durum ise H&M’de yaşanıyor. Marka, Big Data’dan yararlanıyor ve dünyanın birçok yerindeki şubelerinde rafları düzenlerken bölgesel talepleri baz alıyor.

Özetle kullanıcılardan anonim halde depolanan konum verileri, hangi sektörde hizmet verdiğiniz farketmeksizin sizi daha ileriye götürecek potansiyele sahiptir. Pazarlama stratejiniz başta olmak üzere geleceğe dair yatırımlarınızda, karşılaştığınız zorlukları anlamlandırmanızda hatta mağaza içi düzeninize kadar her detayda size yol gösterebilir. Sizde işletmeniz lokasyon teknolojisinden yararlanarak sektörünüzün geleceğindeki yerinizi sağlamlaştırabilirsiniz.

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla