Perakende

Perakende ve Dijital Birlikte İlerliyor

Amazon ve Alibaba gibi online  alışveriş sitelerinin kullanımının yaygınlaşması son 20 yılda perakende sektörünün yaşadığı en büyük değişim oldu. Deloitte tarafından hazırlanan ‘Perakende 360 – Bağlantılı Mağazalar Raporu’, yaşanan dijital gelişmelerin perakende sektörüne olan etkilerini konu alıyor. İşte rapordan öne çıkan gelişmeler…

Deloitte Türkiye Lideri Hakan Göl, perakende sektöründe küresel olarak 4 eğilimin; Biyometrik Teknolojiler, Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi, Görüntü İşleme Teknolojileri ve Nesnelerin İnterneti (IoT) olduğunu belirtti. Küresel olarak en yaygın kullanılan teknik müşterilerin mağaza içindeki davranışlarını analiz etmede, mağaza ürün yerleşiminde ve  satış danışmanlarının lokasyonun belirlenmesi gibi birçok alanda görüntü işleme teknolojilerinden yararlanılıyor.

Kişiselleştirmedeki Artış Dikkat Çekiyor

Dikkat çeken bir diğer gelişme ise son yılların modası ”kişiselleştirilme” de yaşanıyor. Hem mağazaiçi hem de online ortamda kullanılmaya başlanan kişiselleştirme markalara müşterilerine benzersiz bir deneyim yaşamalarını amaçlıyor. Nesnelerin İnterneti müşterilerin verilerinin toplanmasında ve analizinde şirketlere yardımcı oluyor.

Göl, online ortam perakendeyi bititrir mi tartışmasına da değinerek online perakendenin mağazaları öldüreceğine yönelik yorumların çok gerçekçi olmadığını dile getirdi. Perakende ve teknolojinin iki dinamik sektör olduğunu ve birlikte oluşturdukları sinerji ile yeni trendlerin ortaya çıkabileceğini belirtti.

Perakende sektörünün dijital dönüşüme nasıl uyum sağlayacağına dair ipuçlarını paylaştığımız haberimize göz atabilirsiniz.