Analiz Pazarlama

Dijital Harita Kullanımının Faydaları

Google ve Singapur merkezli danışmanlık şirketi AlphaBeta ortak bir araştırmaya imza attı. İki şirket dijital harita kullanımının müşteri ile marka arasındaki bağa olan faydalarını mercek altına aldı.İki şirket pazarlama ve reklam alanında dijital harita kullanımının; müşteriye, markaya ve daha geniş anlamda topluma olan faydası olarak üç başlıkta topladılar.

Tüketiciye Olan Faydası

Belli bir noktandan diğer noktaya gitmek aslında çok basit ama aynı zamanda çok seçeneklidir.  Arkadaşınızın yeni evini ziyarete gideceğiniz zaman dahi adresi navigasyona girdiğinizde program size en az iki seçenek sunuyor. Seçiminiz yaparken belki zamandan tasarruf etmek istersiniz belki de uzun sürse de belli bir kısmını bildiğiniz yolu tercih etmek sizin için daha rahat olabilir.

Bugüne kadar kullandığınız yolun kestirmesinin olduğunu size söyleyen navigasyon uygulamaları yapılan araştırmaya göre tüketicilerin seyahat sürelerinden yılda 21 milyon saat tasarruf sağlıyor. Sizce de müthiş bir rakam değil mi?

Markalara Olan Faydası

Dijital haritaların en büyük katkılarından biri ise markalara. Haritalar üzerinden firmaların iletişim bilgilerine hatta restoranların menüsüne kadar ulaşmak mümkün. Dijital haritalar  böylece markalara hiçbir ek reklam maliyeti ödemeden,  yeni müşterilere ulaşmasını sağlıyor.

Aynı zamanda harita kullanımı marklara hem bütçelerinden tasarruf yaptırıp hem de daha stratejik kampanyalar oluşturması için fırsatlar da sunuyor. Perakende zincirleri olan bir firma da yeni şubesi için en uygun konumu ararken dijital haritalardan yararlanabilir.

Topluma Faydası

Dijital haritaların tüketicilere ve markalara olan yararları bireysel olarak bizleri mutlu edebilir. Ancak genel anlamda bu haritaların topluma faydası da göz ardı edilmemeli. Haritalar olası bir sel, deprem gibi doğal afetlerde konumlar arası iletişim açısından da kritik önem taşıyor. Afetler öncesinde kullanıcılarına ve sivil toplum örgütlerine önlemler alması için uyarılarda bulunabiliyor.

Topluma olan faydasını sadece afetler ile sınırlamak bir hata olabilir. Ekolojik boyutlarını da belirtmeliyiz. Karbondioksit emisyonunu en aza indirgeyebilmek için sürücülere alternatif yol tariflerini sunarak hem zamandan hem de çevre kirliliğinden de tasarruf sağlıyor.

Dijital harita kullanımının tüketiciye, markalara ve geniş anlamda topluma olan faydaları aslında saymakla bitmez. Özellikle de devlet, sivil toplum örgütleri ve Maptriks gibi markaların bir araya gelerek iletişim halinde olmasıyla bireysel kullanıcıları dijital haritalar konusunda bilinçlendirmesi ve teşvik etmesi hem ekonomik anlamda hem de çevre açısından kritik önem taşımaktadır.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla