Analiz Pazarlama

Amazon Haritalandırmaya Dayalı Neptune Veritabanını Duyurdu

Amazon geçtiğimiz hafta internet sitesi üzerinden yaptığı duyuru ile Neptune adını verdiği yeni veri tabanını duyurdu. Neptune’ün kişiler, konumlar, markalar ve ürünler gibi bağlantıların birbirleriyle daha organize bir şekilde bulunacağını ve haritalandıramaya odaklanacağını belirtti.

Google’ın Knowledge Graph ( Bilgi Grafiği ) adını verdiği ve eski tek tip depolama anlayışını ortadan kaldıracak olan gelişmeleri aslında ilk kez 2012’de duymuştuk. Sesli asistanlardan yapay zekaya teknolojinin her kategorisinde faaliyet gösteren Amazon, Google’ın bu fikrini de es geçmedi ve gelişmelerde bulundu.

Konum – Kişi -Ürün artık hepsi bağlantılı

Daha basit bir dille anlatmak gerekirse; bir kullanıcının Mona Lisa hakkında bir aramada bulunduğunu varsayalım. Bu kullanıcıya Leonardo Da Vinci’nin diğer eserlerinin ve hatta konuma dayalı olarak ise Louvre müzesindeki başka sanatçılara ait diğer eserlerin de gösterilmesini örnek olarak verebiliriz.

Tüketicilerin kullandığı teknolojik araçlar ile elde edilen ve markalar için büyük önem taşıyan verileri bağlantılı bir şekilde toplanıyor. Daha sonra yerler, insanlar ve ürünler hakkındaki bu bilgiler araştırmacılara sunuluyor.

Tek tip verilerin depolandığı eski veritabanlarına göre yeni olanlar markalara da müşterileri hakkında daha detaylı bilgiler toplaması için fayda sağlayacağı düşünülüyor. Amazon’un geçtiğimiz hafta duyurduğu Neptune’ün de, bireysel müşterilerinden ziyade bilişim ve analiz sektörünü hedef aldığını söylemek yanlış olmaz.

Amazon’un haritalandırmaya dayalı yeni veritabanı Neptune hakkında yaptığı resmi duyuruya buradan ulaşabilirsiniz. (link ingilizcedir)

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla