Analiz Pazarlama

fiziksel alışveriş davranışları mı mobil veriler mi

Lokasyon verisinin her sektöre fayda sağlayacağı artık herkes tarafından kabul ediliyor. Pazarlamacıların aklında ise sadece tek bir soru var. Müşterilerinin konum verilerini analiz ederken mobil verilerden mi fiziksel alışveriş davranışlarından mı yararlanacakları.

Perakendeciler lokasyon verisi için artık ticaretin önemli bir bölümünü üstlenen mobil verilerden yararlanılması gerektiğini düşünüyor. Ancak tüketiciler ise perakende mağazalarından fiziki alışverişlerde bulunmaya devam ediyor.

Mobil hiç olmadığı kadar ön planda

Konum teknolojisi alanında çalışmalarda bulunan Factual şirketinin stratejistlerinden Ocean Fine, Geomarketing’e verdiği röportajda mobilin artık hiç olmadığı kadar ön planda olduğunu vurguladı ve bu ikileme açıklık getirdi.

Fine, müşterilerinizin konum tabanlı davranış verilerini, mobil satın almaları ile birlikte kullanmalarının perakende pazarlamacıları için faydalı olacağını belirtti. Böylece doğru tüketiciye, doğru zamanda ve doğru konumda ulaşılabileceklerinin de altını çizdi. Böylece müşterilerinizin nerede ne zaman reklamınızı göreceğini bilirsiniz.

Hareketli müşteri davranış grafiği

Fine, müşterinizin sizin mağazanıza girmeden önce nerede olduğunu, hangi mağazadan alışveriş yaptığını ve sizden sonra ne yapacağını analiz etmenizin de faydalı olacağını belirtti. Böylece müşterilerinizin davranışları daha ayrıntılı olarak incelemiş olacaksınız. Bu da size tüketicileriniz hakkında devam eden bir grafik oluşturmanızı sağlayacaktır. Hem de davranışlarını daha iyi bildiğiniz müşterilerinize daha kişiselleştirilmiş kampanyalar sunma imkanınız olacaktır.

Mesela giyim sektöründe hizmet veren bir mağazanız olduğunu varsayalım. Size gelen müşteriler sizden önce hangi mağazalara giriyor? Starbucks gibi kahve zincirlerine mi yoksa ayakkabı mağazalarına mı? Peki ya sizden sonra?

Aslında devam eden bir müşteri davranışı grafiği oluşturmak bu zincirde yer alan tüm markalara avantaj sağlayacaktır. Ocean Fine, verdiği röportajda markaların bu konuda birlikte çalışmalarının da faydalı olabileceğini belirtiyor.

Lokasyon teknolojileri geliştikçe perakende sektöründeki bu tür belirsizlikler de cevaplarını bulmaya devam edecektir. Peki sizde bizim gibi mobilin gücü ve fiziksel alışveriş davranışlarının birleşimiyle bir devrimin olacağına inanıyor musunuz?

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla