Analiz

Değişen Tatil Anlayışı Turizm Sektörü İçin Büyük Fırsat

2009 yılında yaşanan ve Büyük Buhran adı verilen ekonomik krizden bu yana turizm sektörü küresel anlamda ilk defa bu kadar canlandı. Tabi bu süre içerisinde tatilcilerin rotalarını belirlerken ki öncelikleri de oldukça değişti. Pazarlamacıların tatilcilere ulaşmalarında dikkat etmesi gereken noktaları sizler için kaleme aldık.

Zaman içerisinde tatilcilerin yolculuğa çıkma sebeplerinden ciddi değişiklikler görüldü. Daha önceleri maddi değerlere önem verilen yüksek bütçeli tatiller tercih edilirken şimdilerde ise daha kısa süreli ve kültürel anlamlar taşıyan tatiller tercih ediliyor. Bu durumun sebeplerinden biri maddenin kaybolan önemi gibi dursa da asıl sebep gündemi kaçırmamak ve sosyal ağlarda çevresi tarafından takdir edilme – tatmin olma duygusu geliyor.

2017 yılında tatile çıkanların %55’i gittikleri yerlerden fotoğraf çekip tanıdıklarına gönderdiklerini ve sosyal ağlarda paylaştıklarını belirtiyor. Hatta yapılan analizlere göre bir çok tatilci kendileri için özel anları fotoğraflamak yerine başkalarına göstermek için gittikleri yerde fotoğraf çekiyor.

Daha önce hiçbir tanıdığının gitmediği lokasyonlara gitmek, turistler tarafından akın edilmemiş yerlerde gezmek tatilcilerin rotalarını belirlerken dikkat etikleri unsurlardan sadece birkaçı.

Sosyal medyanın hayatımızda bu kadar öneme sahip olması ve onunla birlikte bireylerin kendini eşsiz bir öneme sahip hissetmesi psikolojik olarak sorunları içinde barındırsa dahi kimi zaman pazarlamacılar için değerlendirilmesi gereken bir boşluğu da içinde barındırıyor. Hatta değişen tatil anlayışı turizm sektöründe çalışanlar için büyük bir fırsat da diyebiliriz.

Mobilin önemi her geçen gün artıyor

İlk olarak hayatımızın artık bir parçası olan cep telefonları geliyor. Amadeus’un verdiği rakamlara göre tatilcilerin yarıdan fazlası gidecekleri lokasyonu bulmak için cep telefonlarından yaralanıyor. Tahminler bu oranın gün geçtikçe de artacağından yana.

Pazarlamacılar da yapacakları planlarda mobilin önceliğine dikkat etmeliler. Çünkü cep telefonları aracılığıyla sağlanan konum hizmetleri kişinin nerede olduğundan, nerede ne kadar zaman geçireceğine kadar birçok veriyi içinde barındırmaktadır. Sizde firmanızın atacağı adımları belirlerken tatilcilerin konum verilerinden yararlanmalısınız.

Başka bir fırsat ise havaalanında geçirilen süre

Küresel olarak bakıldığında yolcular ortalama 137 dakikalarını havaalanında geçiriyorlar. Sizce hedef kitlenize ulaşmak için de atlanılamayacak kadar uzun bir süre değil mi?

Havaalanlarına gürültülü ve koşuşturmalı bir ortam olarak bakıldığında yolcular üzerinde anlamlı uyarılar oluşturabildiğiniz takdir de markanız için büyük bir fırsat olabilir.

Tatilcileri markanıza yöneltmek için hedef kitlenizin seyahat davranışlarını iyi analiz etmeli, konum verilerini doğru tanımlayarak hareket etmelisiniz.

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla