Analiz Perakende

Türkiye’de Mağazacılık Sektörü ve Karşılaştığı Sorunlar

Türkiye’de son on yılda Mağazacılık Sektörü çok hızlı gelişti. Yükselen rekabet, artan fiyatlar pazarlamacılar için büyük bir baskı oluşturdu. Geniş ürün yelpazesi, çalışanlara verilen maaşlar ve yüksek kira bedelleri pazarlamacılar için işlerinin daha da karışmasına neden oldu.

Bu duruma yerel bölgelere göre değişen tüketici davranışları, sektörün önde gelen tedarik zincirleri ise pazarlamacılar üzerindeki baskıyı artıran bir diğer konu. Artık satış, pazarlama ve işletmenizi büyütmeniz için eskisinden daha stratejik düşünmeniz ve ona göre hareket etmeniz gerekiyor. Rekabete yenik düşmeden sektör de var olabilmek büyük bir çaba gerektirir.

Sık karşılaşılan sorunlar:

Yükselen maliyetler:

Ürünlerin, maaşların ve kira bedellerinin hızlı artışı pazarlamacıların karşılaştığı ilk sorundur. Özellikle yüksek kira bedelleri, Pazar araştırması yapılmaksızın yanlış lokasyon seçimine sebep olmakta ve bu da ileride karşılaşacağınız daha çok soruna zemin hazırlamaktadır.

Yanlış konuma açılan zincir mağazalar:

Şirketler büyüdükçe ve metropollerden daha az gelişmiş şehirlere doğru gidildikçe mağaza zincirlerini yönetmek daha da zorlaşır. Amerika birleşik devletleri ve Avrupa ile kıyasladığınızda Türkiye’deki zayıf alt yapı problemleri, karmaşık yönetmelikler ve lojistik maliyetler hepsi birer soruna sebebiyet verir.

Tüketici davranışındaki farklılıklar:

Farklı bölgelerdeki farklı müşterilerin sahip olduğu farklı alışveriş alışkanlıkları sizi zora sokabilecek bir diğer konudur. Coğrafi bölgelere göre tüketicilerin ihtiyaçları ve hizmet anlayışı değişim göstermektedir. Bu da sizin için bir karmaşaya neden olabilir.

Artan rekabet:

Her sektörde olduğu gibi giyim sektöründe de son yıllarda büyük bir rekabet söz konusudur. Tüketicinin karşılaştığı geniş ürün yelpazesinde tercih edebileceği bir marka olmak çok da kolay değildir. Rekabet iyice kızışmadan sektörede kendinize yer bulabilmek için doğru konumu seçmeli ve analizlerinizi doğru yapmalısınız.

Çözümler:

Perakendeciler zaman kazanmak, maliyetleri düşürmek ve riski azaltmak için doğru verilere ve hizmetlere ihtiyaç duyarlar işte size yardımcı olabileceğimiz konular:

  1. Doğru piyasa verilerini kullanarak, zamandan ve maliyetten tasarruf etmek mümkündür. Bu veri odaklı çözümleri kullanarak, hedef tüketicilere, perakende yoğunluğuna ve kilit rakiplere dayalı olarak piyasalarınızın yüksek potansiyel alanlarını belirleyebilirsiniz.
  2. Alanları potansiyel bazında kategorize ederek yüksek gayrimenkul maliyeti riskini de azaltabilirsiniz. Ayrıca, ticaret bölgelerini belirleyerek, daha düşük leasing maliyeti ile yüksek potansiyel alanları keşfedebilirsiniz.
  3. Tüketici davranışlarındaki değişimi daha iyi anlayabilirsiniz. Farklı konumlardaki müşterilerinizi daha iyi anlayarak bilinçli bir şekilde ürün yelpazenizi genişletebilirsiniz.
  4. Anahtar ticaret bölgelerini bulmak rakibinizin pazar payını kendinizinkine göre daha iyi tahmin etmenize yardımcı olacaktır. Böylece yetersiz nüfuz ettiğiniz alanları veya doygunluğun performansınızı olumsuz etkilediği alanları anında anlayacaksınız
  5. Maptriks’in piyasa verileri sayesinde mağaza performansınızın üzerinde görülen piyasa değişkenlerini belirleyebilirsiniz. Bu değişikliklerin belirlenmesi ekibinizin pazarın niteliklerine göre hareket etmesini sağlayarak daha iyi satış, pazarlama ve büyümesine yol açabilir.
  6. Mağazanızın etrafında ne gibi hizmetlerin olduğunu bilirseniz ve bu hizmetlerin faydalarını müşterilerinize yayabilirseniz, müşteri trafiğiniz de buna bağlı olarak artacaktır. Bütün bu bilgi birikimimizi sizin markanızla birleştirip sorunlarınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla