Analiz

Neden Müşteriler Online Alışveriş Yerine Mağazadan Alışverişi Tercih Ediyor

Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birçok markanın müşterilerine sunduğu online alışveriş imkanları da arttı. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen müşteriler hala online değil de, mağazadan alışveriş yapmayı tercih ediyor. İşte bu durumun sebepleri ve bu duruma etki eden faktörler…

Retail Dive’ın Google anketler üzerinden kullanıcılara ‘’Neden online yerine mağazalardan alışveriş yapmayı tercih ediyorsunuz’’ sorusunu yöneltti. Araştırmanın sonucuna göre bu durumun en büyük sebeplerinden biri tüketicilerin, %62’lik bir dilimi, ürünlere dokunarak ve ürünleri deneyerek almak istemesi oldu. Hemen ardından ise %49’luk oranla tüketicilerin ürüne anında sahip olma isteği geliyor.

Ankete katılanların sadece %7’si düzenli olarak internet üzerinden alışveriş yaptığını söylüyor. Kullanıcıların verdiği cevaplar üzerinde etkili olan faktörler arsında ise cinsiyet, yaş ve yaşadığı konum geliyor.

Kadınlar Deneyerek Almak İstiyor

Anketin sonuçlarına daha derinlemesine baktığımızda ilk göze çarpan farklılık cinsiyetler üzerinde ortaya çıkıyor. Kadınların %66’sı, internet üzerinden değil de mağazadan alışveriş yapmasının sebebi olarak bir ürünü almadan önce denemek istediklerini belirtiyorlar.

Erkekler içinde aynı durum söz konusu olsa da burada dikkat edilen bir diğer faktör erkek müşteirlerin bir ürüne hemen sahip olmak istemeleridir. Erkek müşterilerin yarısından fazlası (%54) ürünü aldıkları gün eve götürmek istiyorlar.

Gençler Hızı Seviyor

Katılımcıların ankete verdiği cevapları etkileyen bir başka faktör ise yaşları. Genç nesilin %60’ı aldıkları bir ürüne hemen sahip olmak istiyor, buna karşılık 65 yaş üstü için ise bu hız çok da öneli değil.

Anketin en ilginç sonuçlarından biri ise hem gençlerin hem de yaşlıların mağazadan alışveriş yapma sebepleri arasında sosyalleşmek geliyor. İki yaş aralığı da yaklaşık %20’lik bir oranla ile mağazadan alışverişi sosyalleşmek ve eğlenemek için tercih ediyor

Kırsal Kesim Mağazaya Gitmeyi Tercih Ediyor

Müşterilerin mağazaya gitme alışkanlıklarını etkileyen diğer bir neden ise ikamet ettikleri yerler. Kırsal kesimlerde oturan nüfus genelde şehir merkezlerine uzak oldukları için mağazaya gidip tek seferde işini halletmeyi tercih ediyor.

Markaların Alması Gereken Sonuçlar

Özet olarak, teknolojinin hızına ve imkanlarına rağmen müşteriler halen mağazaya gitmeyi tercih ediyor. Ürünleri denemek, görmek müşteriler için önemli olsa da burada perakendecilerin çıkarması gereken bazı sonuçlar da yok değil.

  1. Müşterilerin mağazada bir ürünü deneme istekleri anketin sonucuna göre oldukça fazla. O zaman markalar bu konuda müşterilerine daha konforlu imkanlar sunmalıdır.
  2. Şu an için robotların mağazalarda çalışması bize ütopikmiş gibi gelse de tüketicilerin mağazaya gitme sebepleri arasında satış elemanlarının fikirlerini almak sadece %13’lük bir oranda kaldı. Markalar mağazalarında daha aktif satış elemanlarını tercih etmelidir. Yoksa gelecekte satış elemanlarının yerine robotların mağazalarda olma olasılığı oldukça yüksektir.
  3. Müşterilerin online tercih etmeme sebepleri arasında, iletişim kopukluğu ve yavaş kargo teslimatı geliyor. Markalar bu iki sorunu göz önüne alarak müşterilerine daha konforlu bir online alışveriş imanı sunabilirler.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla