Analiz Pazarlama Teknoloji

IoT Nedir Markanız İçin Nasıl Fırsata Dönüştürebilirsiniz

Yıllar önce Amerikan filmlerinde izlediğimiz bir sahne vardır. Adam evine gelir ve bir kumanda alır eline. Tek bir tuşla perdeler açılır, onunla birlikte mutfakta su kaynatılır ve ocaktaki yemek dahi pişmeye başlar. ”Ancak filmlerde olur bu herhalde” dediğimiz sahneler artık o kadar da uzak değil. Çok daha teknolojik halleri hepimizin evine girmeye başladı bile. Nasıl mı? Tabi ki IoT teknoloji sayesinde.

Internet of Things (IoT), iş yerinizdeki bilgisayardan evinizdeki buzdolabına kadar aklınıza gelebilecek her türlü nesnenin internete erişimine ve diğer cihazlar ile iletişim halinde olmasına deniyor.

İşten dönerken telefonunuzdan tek bir dokunuşla evinizdeki ısıtma sistemini harekete geçirebilmeniz IoT teknolojisinin en güncel örneklerinden. Peki son zamanların en popüler konusu olan sesli asistanları da işin içine katınca ortaya neler çıkabileceğini hiç düşündünüz mü?

Telefonunuzun led ekranına dahi dokunmadan sadece vereceğiniz bir sesli komutla IoT cihazlarının hepsini harekete geçirebilir hale geleceğimizden şüpheniz var mı? Tek bir cümle söylemeniz yeterli hale gelecek.

Ancak IoT teknolojisi bununla da sınırlı değil. Öyle ki IoT sadece tüketicilerin hayatını kolaylaştırmakla kalmayıp reklam ve istatistik firmaları içinde çok büyük bir önem arz ediyor.

Firmalar, bir şehirde hangi caddenin diğerlerinden yoğun olduğu, AVM’de müşterilerin ne kadar vakit geçirdiği gibi verileri IoT sayesinde otomatik olarak toplayıp analiz haline getirebiliyor. Sokakta yürürken anketörler tarafından durdurulmamamızın asıl sebebi de bu çünkü istatistik kurumlarının ankete yapmaya ihtiyaçları kalmadı diyebiliriz.

Peki markalar IoT teknolojisini nasıl fırsata dönüştürebilir?

Retale Go firmasının genel müdürü Nels Stromborg Geomarketing’e verdiği demeçte aslında bu duruma çok basit bir örnek veriyor. Her türlü ürünün pazarlama ve reklam aşamasında olduğu gibi IoT ürünlerini de doğru kanalı seçip hedef kitlesine ulaşması gerekiyor.

Bir buzdolabı firması üzerinden örnek veren Stromborg  ”Tüketiciler, buzdolabından yoğurdu her çıkardığında ekranda markanın reklamının dönmesini mi ister? Yoksa dolapta yoğurdun bittiğini algılayan ve otomatik olarak telefonunuzdaki alışveriş listenize ekleyen bir buzdolabı mı ister?” İkinci seçenek çok daha doğru bir taktik değil mi?

 

Etiketler

3 Yorum

Yorum yapmak için tıkla