Analiz Teknoloji

Akıllı Şehirlere En Güncel Örnek Rhode Island

Akıllı Şehirler terimini duyduğumuzda aklımıza ilk olarak IoT ile çalışan trafik lambaları veya sadece belirli bir bölgelerde kullanıma sunulmuş teknolojik otobüs durakları geliyor. Oysa günümüz teknolojisiyle bundan çok daha fazlasını yapabilmek mümkün. Bu duruma verilebilecek en güncel örnek ise; ABD’nin Rhode Island eyaletindeki Providence şehrinde kullanıma sunulan Providence2GO mobil uygulamasıdır.

Providence de kullanıma sunulan mobil uygulama, yerel ve kamu tesisi işletmecilerinin Bluetooth ile bağlantılı ağlar üzerinden kullanıcılar ile iletişim kurmalarını sağlıyor. Uygulamanın yazılımcılarından biri olan Loud-Haller’in kurucu ortaklarından Jack Chen uygulama hakkında bir takım açıklamalarda bulundu. Bir tık üzerinden şehir hakkında araştırma yapmanın yeni olmadığını belirtirken Providence2Go’yu diğerlerinden ayıran yönlerin de üzerinde durdu.

Bluetooth Sayesinde Tarihi Mekanlarda da Uygulama Kullanılabiliyor

Uygulamayı diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri bölge hakkındaki her ayrıntının tek bir uygulamada toplanmış ve yerel işletmeler ile senkronize olması geliyor. Bir diğer ayırt edici özellik ise uygulamanın Bluetooth ile çalışıyor ve hücresel ağın olmadığı yerlerde de kullanılabiliyor.

Providince2GO uygulamasına üye kuruluşlar arasında ise şehir de bulunan üniversite, kar amacı gütmeyen yardım kuruluşları, dans kursları, sanat merkezleri ve kütüphaneler gibi birçok yerel kuruluş bulunuyor. Uygulama aynı zamanda aynı şehirde yaşayanların birbirleri ile olan iletişimini de aradaki aracıları kaldırarak hızlandırıyor.

Özel Sektör de Akıllı Şehirlere Katkıda Bulunabilir

Tabi ki belediyeler şehrin altyapı olanaklarından, ulaşıma kadar her türlü detaylı bilgiye sahip kuruluşlar olduğundan bu tür yatırımları en küçük bütçeler ile gerçekleştirebilecek olanlardır. Çağın teknolojisini yakalamak, bölgeye turist çekmek ve halkın hayatını kolaylaştırmak için belediyeler Akıllı Şehirler noktasında gereken adımları atmaya başlamalıdır.Ancak maalesef Dünyada ve Türkiye’de belediyeler ekstra masraflara girmemek için Akıllı Şehirler’e yatırım yapmaktan kaçınıyorlar.

Bu nedenden dolayı özellikle yurtdışında bu tarz yatırımlara otomobil şirketlerinden diğer başka sektörlere kadar birçok özel kurumun sponsor olduğunu görüyoruz. Markalar yaptıkları kamu yatırımları ile hem topluma yararlı olabilecekleri gibi hem de kendi marka değerlerini de yükseltebilirler.

 

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla