Analiz Perakende

Lokasyon Teknolojileri ile Düşündüğünüzden Fazlası Mümkün

Lokasyon teknolojileri denildiğinde akıllara ilk olarak bir markanın belirlediği sanal bariyerler içerisine giren potansiyel müşterilerine attığı reklam SMS’leri geliyor. Aslında bu sadece konum teknolojileri ile yapılabilecekler arasında küçük bir örnektir. Her zaman dediğimiz gibi lokasyon verileri ile yapılabilecekleri sınırlamak doğru bir davranış değildir.

Mobil reklamcılık ve veri teknolojisi üzerine çalışan Grountruth firmasının Pazarlama Müdürü Sarah Ohle verdiği röportajda konu hakkında önemli noktalara değindi. Ohle tüketicilerin çevrimdışı davranışlarının analiz edildiğinde markalar için önemli verilerin elde edeceğini dile getirdi. Müşterilerin akıllı cihazlarından sağlanan GPS sinyalleri ile offline davranışlarının birçoğuna rahatlıkla ulaşılabilinir.

Müşterilerin geçmişte hangi lokasyonları ziyaret ettiği, nasıl davranışlarda bulunduğu, sık sık gittiği mekanların neresi olduğu gibi bilgiler markalar için çok önemli birer ipucudur.

Mobil, Yap-Boz’un Kayıp Parçasıydı

İlk başlarda konum verileri sadece anonim olarak belirlenebiliyordu. Bir müşterinin enlem ve boylamları hakkındaki verilere ulaşılıyordu ancak bir mağazada mı yoksa bir otoparkta mı gibi soruların cevapları belirsiz kalıyordu. Şimdilerde ise tüm bu belirsizlikler mobil cihazların yaygınlaşmasıyla her geçen gün daha da netleşiyor.

Kullanıcıların bir an bile yanlarından ayırmadıkları akıllı telefonlar sayesinde müşterilerinize sadece size olan yakınlıklarına bağlı olarak değil, her an her yerde ulaşabilirsiniz. Müşterileri lokasyonlarına göre algılayıp onlara bu yönde bir hizmet vermek, müşteri firma arasındaki bağıda güçlendirmektedir. Mobil konum verileri müşterileriniz hakkındaki bir puzzle’ın tamamlayıcı parçası gibi düşünebilirsiniz.

Sarah Ohle’nin de dediği gibi sanal değil de gerçek dünyadaki tüketici davranışlarını keşfetmek, gerçek öneri ve görüşlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu yüzden lokasyon teknolojileri aracılığıyla müşterilerinizin online ve offline verilerini analiz ederek kampanyalar oluşturmaya özen göstermelisiniz. Bu konuda iddialı Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşıp hizmet alabilirsiniz.

1 Yorum

Yorum yapmak için tıkla

  • Kesinlikle doğru bir yaklaşım. Kullandığımız mobil ürünler bizimle ilgili birçok bilgi sağlanması için doğru kaynak.
    Bu kaynağın doğru kullanımı ve verilerin doğru saklaması da ilerleyen günlerde karşımıza çıkması muhtemel gundemlerden biri olacak.