Analiz Perakende

Kentsel Dönüşüm İstanbul’un Lüks Caddelerini Nasıl Etkiledi

Son zamanlarda Bağdat Caddesi’ne yolunuz düştüyse cadde boyunca hakim olan tozu ve yollardaki hafriyat kamyonlarını fark etmemeniz mümkün değil. Kentsel dönüşüm Bağdat Caddesi’nin her sokağında kendini hemen hissettiriyor. Yaşanan bu dönüşüm ise Bağdat Caddesi’nin ziyaretçi kaybetmesine sebep oldu. Cadde’nin ziyaretçi sayısı geçen yıla oranla %27 azaldı.

Gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield’in hazırladığı “4. İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu”na göre, 2017’de yaya trafiği bir önceki yıla oranla İstiklal Caddesi’nde yüzde 11, Bağdat Caddesi’nde de yüzde 27 düştü.

Bağdat Caddesi kendini kısa sürede toparlayabilir

Son bir yılda yaşanan olumsuz gelişmelere karşı Bağdat Caddesi’nin ziyaretçi sayısında yaşanan bu düşüşün hızlı bir şekilde toparlanması bekleniyor. Çünkü 2016’da boş olan 42 mağazanın %50’si son bir yıl içerisinde yeniden kiralandı. Cadde global markalardan da yeni yatırımlar almaya devam ediyor. Kira bedellerinin de düşüşü göz önüne alındığında 2018 yılında Bağdat Caddesi’nin yeniden canlanabileceği gelen görüşler arasında yer alıyor.

Nişantaşı’nda hafta sonu yüzler gülüyor

İstanbul’un bir diğer gözde semti Nişantaşı’nın Abdi İpekçi Caddesi’nde de hafta içi yaya trafiği geçen yıla oranla %19 düştü. Ancak ara sokaklara açılan restoran ve kafeler Nişantaşı’nın hafta sonu ziyaretçi sayısının %12 arttırdı.

Nişantaşı ve Teşvikiye’de de etkili olan kentsel dönüşüm çalışmaları semti olumsuz etkilese de bölge yatırımlar almaya da devam ediyor. Cadde üzerinde bir yılda toplam 31 dükkan kiralanırken bunların yarısı hazır giyim kategorisinde oldu. Ve bu kiralama işlemlerinin yarısından fazlası ise ulusal markalar tarafından yapıldı.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla