Analiz

Türkiye’de İşsizlik Oranının En Yüksek Olduğu Bölge Neresi

Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı verilere göre, Türkiye işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine oranla 89 bin kişi azalarak, 3 milyon 404 bin kişi oldu. Peki işsizliğin en yüksek ve en düşük olduğu bölgeler neresi? İşte Location Brain’in sizler için hazırladığı Türkiye’nin İşsizlik Haritası.Türkiye düzey 2 grubunda yer alan 26 istatistiksel bölge birimine ait yaptığımız analize göre işsizliğin en yüksek olduğu bölgede yer alan iller Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt. Bu bölgede işsizlik oranı %23.3 olarak belirlendi.

TUİK verilerinden yararlanarak oluşturduğumuz haritada işsizliğin en yüksek olduğu ikinci bölge ise Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın içinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu. Burada işsizlik %17.2 oranında değişim gösteriyor.

Türkiye’yi nüfus yoğunluğu bakımından sıraladığımızda ise üç büyük ildeki işsizlik oranları; İstanbul’da %13.5, Ankara’da %11.4 ve İzmir’de %14 olarak belirlendi.

Oranın En Düşük Olduğu Yer Doğu Karadeniz Bölgesi

Doğu Karadeniz bölgesine doğru gidildikçe işsizlik oranlarının düştüğü görülüyor. Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Ordu ve Giresun Türkiye’nin işsizlik oranının en düşük olduğu bölge. Burada işsizlik %4.5 oranındadır. Ege bölgesinde yer alan Manisa, Afyon, Kütahya ve Uşak illerinden ise işsizlik oranı  %4.8’lerdedir.

Türkiye İstatistik Kurumun verilerinden yararlanarak oluşturduğumuz diğer harita analizlerimizi de okumak ister misiniz?

 

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla