Pazarlama Perakende Teknoloji

Vestel ve Arçelik Çamaşır Makinelerini IoT Teknolojisiyle Donatıyor

Vestel ve Arçelik geçtiğimiz günlerde IoT (Internet of Things) teknolojisinden yararlanarak oluşturdukları çamaşır makinelerini basına tanıttı. Amazon’un Dash Button hizmetiyle benzerlik gösteren bu yerli teknolojik yatırımların Türkiye pazarındaki gelişmeleri nasıl etkileyeceği ise merak konusu oldu.

Türkiye’de aktif olarak hizmet vermeyen Amazon bundan üç yıl önce Dash Buttonları piyasaya sürmüştü. Kullanıcıların evden çıkmadan tek bir buton ile günlük alışverişini yapmaya yarayan Dash Buttonlar Amerika’da büyük ilgi görmüştü.

Evde biten makarna, deterjan gibi temel ihtiyaçlardan saç boyası gibi kişisel bakım ürünlerine kadar birçok marka ile ortaklaşa çalışıyor. Dash Buttonlar sayesinde kullanıcılar biten ürünlerin yenisini daha önce akıllı telefonları ile eşleştirdikleri uygulama aracılığıyla sipariş edebiliyorlar.

Vestel Ve Arçelik Türkiye’de öncü oldu

Türkiye’de ise bu yeniliğin öncüsü Vestel ve Arçelik oldu. Vestel ve P&G, çamaşır makineleri için ‘tek tuşla deterjan siparişi’ veren ‘Kolay Gelsin’ teknolojisini Türkiye’de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Arçelik ise Unilever işbirliği ile Temmuz 2017’de hayata geçirdiği, çamaşır makinelerinde ”Tek Tuşla” deterjan sipariş edebilen çamaşır makinelerini tanıtmıştı.

Arçelik Unilever’ın bir markası olan OMO deterjanlarıyla yaptığı işbirliği sayesinde kullanıcılar çamaşır makineleri üzerindeki tek bir tuşla evlerine istedikleri OMO deterjanı sipariş edebiliyorlar.

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, kurulum yapılan müşterilerinin %95’inin Tek Tuş teknolojisini hemen kullanmaya başladığını ve kısa bir sürede 1015 adet OMO deterjan sipariş edildiğini belirtti.

Nesnelerin interneti (IoT) üzerine çalışan Vestel, otomatik deterjan siparişi veren çamaşır makinesi ile ülkemizde akıllı ev konseptinin gelişimi için yeni bir adım daha attı. Vestel ve P&G işbirliğiyle çamaşır makinelerine entegre edilen deterjan butonu sayesinde müşteriler mobil uygulama üzerinden otomatik olarak deterjan siparişi verebilecekler.

2018’in ilk çeyreğinde piyasaya sürülecek

Vestel ve Ariel iş birliğiyle 2018 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sunulacak olan çamaşır makineleri üzerinde yer alan ”Kolay Gelsin” butonu ile kullanıcılar artık evlerine deterjan taşımayacak.

Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan; Sektör olarak müşteri odaklı perakende çağında olduklarını belirterek asıl amaçlarının  hem tüketicilerin günlük yaşamını kolaylaştırmak hem de ürün deneyimini dijitalleştirerek teknoloji dünyasına katkı sağlamak olduğunun da altını çizdi.

Erdoğan, bu iş birliği ile Türkiye’nin dijital ekosistemine de katkıda bulunacaklarını dile getirdi. ”2020 yılında dünyada internet bağlantılı cihaz sayısının 50 milyara ulaşması bekleniyor. Bu nedenle tek tuşla deterjan siparişi ‘Kolay Gelsin’ uygulamasını ve bir sonraki adımda ‘otomatik dozaj sistemli çamaşır makineleri’ projesini çok önemsiyoruz.” dedi.

Vestel ve Arçelik Amerika’da üç yıldır kullanılan Amazon Dash Button’a benzer IoT teknolojisi ile desteklenmiş yatırımları bizim açımızdan da heyecan verici. Türkiye olarak dijital değişime ayak uyduracak yeni yatırımların hız kesmeden gelmesini bekliyoruz. Peki sizce bu tarz yatırımlar ülkemizde ilgi görür ve devamı gelir mi?

 

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla