Analiz

Sesli Asistanlar Teknoloji Devlerini Bir Araya Getirdi

Sesli Asistan sektörü gün geçtikçe büyüyor. CES 2018’in en çok ses getiren lansmanları arasına giren Google, Assistant cihazıyla, sektörün birincisi konumundaki Amazon Echo’ya açıkça göz dağı verdi. Peki neden sesli komut sistemleri bu kadar ilgi görüyor? Google’ın bu konudaki çalışmaları neler? Yelp’in sesli asistanlar teknolojisini ilk günden beri nasıl destekliyor? Tüm bu soruların ve çok daha fazlasının cevabını sizler için araştırdık.

Yapılan bir araştırmaya göre sesli asistan sahiplerinin 3’te 2’si önümüzdeki altı ay içinde ikinci bir ürün daha almayı planlıyorlar. Bu sonuç ise sesli asistanlara olan talebin gün geçtikçe daha da artacağına işaret ediyor.Bugüne kadar sesli asistan sektöründe; Amazon Echo, Alexa ve Siri ile desteklenen Apple HomePod’un ardından gelen Google, CES 2018’de yaptığı lansmanla sektördeki rekabete farklı bir boyut kazandırdı.

Tüketiciler artık aramalarında ”Yakınımda” diye belirtmek istemiyor

Google’ın reklam ve pazarlama müdürü Sara Kleinberg’in kaleme aldığı makaleye göre sesli asistan sahipleri için sesle komut vermek günlük bir rutin haline gelmiş durumda. Sesli asistanları hayatlarının bir parçası haline getirmiş olan bu kitle, yazmak ile uğraşmak yerine seslenmenin çok daha kolay olduğunu belirtiyor.

Kullanıcılar artık arama motorları üzerinde yaptıkları bir aramada ”yakınımdaki” gibi bir ayrıntı belirtmek istemiyor. Çünkü kullanıcılar birçok uygulamanın konum verisini otomatik olarak algıladığının farkındalar. Yaptıkları aramalarda da sonuçların direkt olarak lokasyonlarına olan yakınlığına göre sıralanmasını istiyor.

Yapılan aramaların %76’sının bir alışveriş ile sonuçlandığı göz önüne alınırsa sesle yapılan aramalarda da konumun ne kadar önemli olduğunu vurgulamadan edemeyeceğiz.

Google arama davranışlarındaki yaşanan bu kullanıcı değişimlerini anlamak için çoktan kolları sıvadı. Yayınladığı ilk verilere göre sesli asistan kullanıcılarının;

  • .%62’si önümüzdeki ay içerisinde cihazlar aracılığıyla alışveriş yapacağını belirtiyor.
  • .%58’i haftalık alışveriş listelerini oluşturmak için bu cihazlardan yararlanıyor.
  • .%44’ü haftada bir kez sesli asistanları aracılığıyla yiyecek ve ya ev ihtiyacını sipariş ediyor.
  • .% 52’si fırsatlar, satışlar ve marka tanıtımları hakkında bilgi almak isterken,
  • .%42’lik kısmı ise yakında olacak olan etkinlikler ve sevdikleri markalar hakkında bilgi almak istiyor.

Google’un elindeki veri deposu ile akıllı asistanlarda yaşanan dil-yanlış anlaşılma sorununa da kesin bir çözüm getirmesi bekleniliyor.

Yelp ve Sesli Asistanların ortaklaşa çalışması yeni değil

Yelp bir mekan puanlandırma sitesi, uygulaması olarak kabul edilse de aslında çok güçlü verilere sahip bir şirkettir. Apple’ın 2011 yılında kullanıma sunduğu Siri ilk günden beri Yelp ile ortak çalışmaktadır. Zamanla iş ortaklıkları arasına Amazon Echo, Microsoft Cortado ve son olarak da Samsung Bixby katıldı. Yelp şu anda BMW, Mercedes ve Volvo gibi otomotiv üreticileri ile dahi entegre olarak iş birliği içerisindedir.

Kullanılan birçok sesli asistana veri kaynağı olarak güç veren Yelp’in Başkan Yardımcısı Chad Richard sesli asistanlar üzerinde yapılan aramaların yanlış anlaşılmaması için Yelp’in güvenilir bir kaynak olduğunu belirtiyor. Verdiği bir örnekte konuya daha detaylı bir yaklaşım getiren Richard, Honkong kafe diye yapılan bir aramada kullanıcının Honkong’daki bir kafeyi mi yoksa yakınlarındaki Honkong adındaki kafeyi mi aradığını anlamlandırırken hata oranını en aza indirgemeye çalıştıklarını belirtiyor. Yaptıkları güçlü iş ortaklıklarının arkasındaki sebebi de güçlü verilerine bağladıklarını dile getiriyor.

Sesli asistanlar geleceğin teknolojileri arasında çoktan yerini aldı. Bir girişimin bugüne ve geleceğe olan etkisini şimdiden tahmin etmek istiyorsanız o konuya yapılan yatırımların hangi firmalar tarafından gerçekleştirildiğine iyi bakmalısınız. Google, Apple ve Yelp gibi teknoloji devlerinin sesli asistanlar için yaptığı çalışmalar bizlere bu konuda söyleyecek çok bir söz bırakmıyor.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla