Analiz Pazarlama Perakende Teknoloji

Locatıon Braın’den Lokasyon Teknolojilerini Kullanma Kılavuzu

Konum teknolojilerinin ve mobil cihazlardan elde edilen kullanıcı davranışlarının günümüz iş dünyasındaki önemi her geçen gün hızla artmaktadır. Lokasyon merkezli bir pazarlama blogu olarak her zaman söylediğimiz gibi; geleceğin teknolojilerini şimdiden bünyenize katarak markanızı sağlam bir şekilde büyütebilirsiniz. Sizler için bugün Location Brain’indeki önceki haberlerimize kılavuz niteliğinde bir yazı kaleme aldık.

Markanız için lokasyon verilerini kullanmanın farklı yöntemleri olabilir. Yeni bir iş kuruyorsunuzdur ve sizin için en doğru konumu arıyor olabilirsiniz. Belki de yeni bir şube açmak istiyorsunuzdur. Bu gibi durumlarda potansiyel gördüğünüz bölgeleri demografik olarak segmentlere ayırarak işe başlayabilirsiniz.

Kim bilir belki de lokasyona bağlı kampanyalar oluşturarak müşterilerinizi kalbinden feth etmek istiyorsunuzdur. Kurumsal olarak müşterilerinizin mobil cihazları üzerinden kullanıcı davranışlarını analiz edebilirsiniz. Böylece müşterileriniz geofencing ile belirlediğiniz sınırlar içerisine girdiklerinde onlara lokasyonlarına dayalı bildirimler gönderebilirsiniz. Konum teknolojileri ile müşteri memnuniyetinizi arttırabileceğinizi de unutmamalısınız.

Her sektör lokasyon teknolojilerinden yararlanabilir

Lokasyon verileri ve konuma dayalı olarak geliştirilmiş teknolojiler istisnasız her sektörde hizmet veren markalara pazarlama ve yönetim açısından kolaylıklar sağlar. ATM’lerini ve şubelerini doğru konumlandırmak isteyen bankacılık ve finans sektöründen, izleyici kitlesini arttırmak isteyen spor ve sinema sektörüne kadar lokasyon verisi birçok farklı hizmet grubuna katkıda bulunur.

Kamu kuruluşları için de lokasyon verileri büyük önem taşır. Önlenemeyecek doğal afetlerin hasar oranını en aza indirgemek veya eğitimle önüne geçmenin mümkün olduğu durumlarda da doğru noktalara konumlandırılmış kamu spotları ile halkı bilinçlendirmeleri mümkündür. Hatta bireyler de tek başlarına konum verilerini aktif olarak kullanarak günlük yaşamlarını kolaylaştırabilirler.

Emniyet güçlerinin de suçlular ile mücadele ederken şüphelilerin bulunmasında lokasyon teknolojilerinden faydalanmaları mümkündür. Özelikle kara para aklama ve dolandırıcılıkla mücadele gibi organize suçlarda gerçek zamanlı konum bildirimleri suçluların yakalanmasında büyük rol oynamaktadır.

Kitlelere uygun kampanyalar oluşturmanın yolu da lokasyon verisinden geçiyor

Konum verileri ayrıca hedef kitlenizi belirli müşteri profillerine bölerek onlara özel kampanyalar oluşturmanızda da size yardımcı olur. Sadece Y Kuşağı’na ulaşmak istediğiniz ya da sadece annelere ulaşmak istediğiniz dönemler olabilir. Bu gibi zamanlarda onlara özel kampanyalar oluşturarak hedef kitlenize nokta atışı yapabilirsiniz.

Gizlilik lokasyon verisinin kırmızı noktası

Lokasyon söz konusu olduğunda akıllarda hemen beliren bir soru işareti ise müşterinin gizliliği oluyor. Mobil cihazların yeni yeni yayılmaya başladığı zamanlarda birçok kişinin gizliliğinden şüphe ederek gösterdiği tereddütler 2017 yılında büyük miktarda kırıldı. Çünkü lokasyona bağlı bildirimler almak birçok kişide takip ediliyorum hissi oluşturuyor. Oysa sistem daha farklı bir şekilde ilerliyor.

Tabi ki markalar ve müşterileri arasında gizliliğin ihlal edilmemesi gerektiren bilgiler vardır. Ancak teknolojinin hem hızla gelişip hayatımızı kolaylaştırmasını beklerken, bir yandan da ona karşı gelmeyi tutarlı iki davranış olarak adlandıramayız. Bu durum için yapılabilecek en doğru hamle teknolojiye sırt çevirmeden özel sektör ve hükümetlerin birlikte alacağı önlemler olabilir.

Tüm bunlara ek önümüzdeki yıllara ait teknolojik açıdan temel taşı sayılan yapay zeka, arttırılmış gerçeklik, sesli asistanlar ve nesnelerin interneti gibi gelişmelerin lokasyon dünyasına olan etkilerini de görmezden gelemeyiz.

1 Yorum

Yorum yapmak için tıkla