Analiz

Markanızın Lokasyonunu Belirlerken Sormanız Gereken 10 Soru

Bir restoran ya da mağaza açmaya mı hazırlanıyorsunuz? Belki de firmanıza yeni bir şube açmak istiyorsunuz. Nereden başlayacağınızı, doğru konumu nasıl seçeceğinizi ve hedef kitlenize nasıl ulaşacağınız hakkında kafanızda soru işaretleri mi oluştu? Tüm bu karmaşık düşüncelerinizi düzene koymanızı ve doğru lokasyonu bulmanızı sağlayacak 10 soru

Yapılacaklar listesinin ilk ve en önemli maddesi; doğru konumu belirlemek. Amerika’nın Ohio bölgesindeki Dayton üÜniversitesi Pazarlama Profesörü Irene Dickey’in dediği gibi aslında perakende dünyasında üç önemli karar vardır; lokasyon, lokasyon ve lokasyon.

Konumunuzu demografik olarak analiz edin

Konumunuzu belirlerken seçtiğiniz bölgenin demografik yapısını inceleyerek işe başlayabilirsiniz. Çevredeki yaşayanların gelir durumu, yaş aralığı, çalıştıkları sektörler bu kriterlerin hepsi sizin hedeflediğiniz kitleyle uyuşuyor mu?

Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise yeni lokasyonunuzdaki komşularınız. Onların müşterileri sizin için de potansiyel taşıyor mu? Ulaşım açısından hem çalışanlarınız hem de müşterileriniz için uygun mu? 

Rakiplerinize yakın olun

Uzmanların çoğunun aslında bu konuda ortak bir fikri var, yeni açacağınız iş yeriniz, bayiniz için en doğru konum; en güçlü rakibinize yakın olan yer olduğunu yönündedir.

En önemli sebebi ise güçlü rakipleriniz yerlerini belirlerken zaten demografik yapıları incelemiş ve bunun için para harcamış durumdalar. Sizin tekrar bu aşamalar için para harcamanıza gerek yok böylece bütçenizden analiz için ayırdığınız miktardan tasarruf edebilirsiniz.

Güçlü rakipleriniz ile aynı ortamda bulunmak ve onların pazarlama taktiklerini sizin için bir fırsata dönüştürmek kulağa hoş geliyor. Ancak unutmamanız gereken önemli noktalardan biri ise ürününüze olan güveniniz olmalı. Rakiplerinizin ürünleriyle yarışabilecek kadar kaliteli olmalısınız.

Kulağınıza biraz karmaşık ve yorucu gelmiş olabilir ama yeni bir işe başlarken ilk olarak bir iş planı oluşturmak işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. İşte hem yazımızın özeti niteliğinde hem de bu süreçte kendinize ve etrafınızdakiler sormanız gereken ve marka görünürlüğünde konum faktörünün önemini vurgulayan 10 soru 

  1. Seçtiğiniz yeni konum işiniz için uygun mu ve imajınızla uyuşuyor mu??
  2. Ofis, depo ve çalışma alanları sizin için yeterli mi?
  3. Bina ihtiyaçlarınızı karşılıyor mu, onarıma ihtiyaç var mı? (otopark, havalandırma mevcut mu?
  4. Kirası sizin bütçenize uyuyor mu?
  5. Seçtiğiniz konumda ikamet eden halk çalışan profiliniz ile örtüşüyor mu?
  6. Hedef kitleniz seçtiğiniz bölgede yaşıyor mu?
  7. Bina güvenliği hatta bulunduğunuz semt müşterileriniz ve çalışanlarınız için güvenli bir ortam mı?
  8. Komşu işletmelerin müşterileri sizin de müşteri kitlenizle benziyor mu?
  9. Rakiplerinize yakınsanız ürününüz ve hizmetiniz onlarla rekabet edebilecek mi?
  10. Kolay bir ulaşım ağı mevcut mu?

Marka/konum ilişkisini çok iyi işleyen Maptriks firması ile iletişim sekmesinden ulaşabilir bu sorular hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

1 Yorum

Yorum yapmak için tıkla