Analiz Pazarlama

Snapchat Placed Şirketini Satın Aldı

Snapchat geçtiğimiz hafta lokasyon merkezli reklam kampanyalarını ölçümleyen Placed şirketini 120 milyon ile 200 milyon dolar arasında bir fiyata satın aldığını duyurdu.

Placed, online ortamlara verilen reklamlar karşısında tüketici davranışlarını ve reklamın başarılarını analiz eden bir sisteme sahip. Snapchat ise bilindiği gibi geçtiğimiz yıldan itibaren markalar için bir reklam mecrası olmaya başlamıştı. Bu hamlesiyle de markaların reklam kampanyaları için yeni iş birlikleri yapacağının sinyallerini verdi.

Snapchat, konum filtrelerini (geo-filter) kullanıcılarıyla tanıştırana kadar aslında hiç bir sosyal medyada fotoğraf ile birlikte konum paylaşmak öncelik olmamıştı. Konum bilgisi hep ikinci planda kalan bir davranıştı. Lokasyon filtreleri ile birlikte ise insanlar artık konumu ilk sıraya almaya başladı. Snapchat’in Placed’i satın alması ise lokasyonu daha da merkeze alacağının en büyük kanıtı.

Peki Snapchat’in yaptığı bu hamle ne anlama geliyor?

Coğrafi veri platformu Factual’ın başkan yardımcısı bu satın alımın önümüzdeki yıllarda lokasyonun pazarlamacılar içi çok daha önemli hale geleceğini ve konum verilerinin özellikle reklam verenler için öneminin artacağının altını çizdi.

Markalar pazarlama karması başta olmak üzere daha geniş kapsamda ise tüm işletmeye yayacak şekilde konum verilerini her geçen gün daha çok kullanmaya başlıyor. Bu davranış ile birlikte ise çevrimiçi ve çevrimdışı ortamlarda yürüttükleri kampanyaları özelleştirerek hedef kitlelerine ulaşmaya çalışıyorlar.

Tüm bu çalışmaların daha anlamlı olabilmesi için ise kampanyaların etkisini ölçmek gerekiyor. İşte Snapchat’in Placed satın alması ise markalara bu verileri sunabilmek için gerçekleştirildiği düşünülüyor.

1 Yorum

Yorum yapmak için tıkla