Perakende

Mağazalarda Teknolojik Yatırımlar Hız Kazandı

Tüketiciler, markalardan mağazalarının içini alışverişlerini daha kolay ve daha tatmin edici hale getirebilecek teknolojik yatırımlar yapmalarını istiyor.

Robotlar, insanların yerini alır mı bilinmez ama mağazalarda satış elemanlarının yerini tabletler ve dijital ekranlar almaya başladı. Tulip Retail’in yaptığı yeni bir araştırmaya göre müşteriler satış elemanlarının donanımlı olduğunu ancak teknolojik cihazlar ve uygulamalar aracılığı ile aradıkları hizmeti-ürünü daha rahat bulduklarını söylüyor.

Geçen hafta düzenlenen, Internet Retailer Conference & Exhibition (IRCE) konferansında konuşulan konulardan biri de müşterilerin mağazalarda aradıkları dijital donanımlardı. Yapılan analizlerden çıkan sonuç ise müşterilerin beklentileri yüksek olduğu ancak perakendecilerin şu an için yeterli donanıma sahip olmadığı.

Gelişmelere dair yapılan The Bouncepad’in yaptığı ankete göre ise katılımcılar mağazalarda bir nev-i self-servis seçeneği sunan dijital ortamların artmasını istediklerini belirtti. Araştırmaya katılanların%65’i mağazalardaki tabletler aracılığıyla self servis hizmeti almak istediklerini dile getirdi.

Tüketicilerin, perakendecilikte dijitalleşmenin gelişmesini istemelerinin bir sebepleri arasında hız geliyor. Satış elemanlarının istedikleri ürünün getirene kadar kendilerinin tablet aracılığıyla ürünün stok bilgilerine erişebildiklerini ve beklemeden ürünü bulduklarını belirtti.

Peki Türkiye’de Durum Nedir?

Türkiye için düşündüğümüz de bu durum sadece alışveriş merkezlerinde aradığımız mağazanın kaçıncı katta olduğunu gösteren dokunmatik ekranlardan ibaret. Ancak Amerika başta olmak üzere yurt dışında perakendeciler mağaza içi dijitalleşmeye ciddi yatırımlar yapıyor.

Geçen hafta da dile getirdiğimiz gibi sesli asistanların artan önemi ve mağaza içi dijitalleşmeye olan ilgi göz önüne alındığında önümüzdeki yıllarda perakendeciliğin ciddi değişimler göstereceğinden şüphe yok.

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla