Pazarlama

Neden Alışveriş Esnasında Akıllı Telefon Kullanılıyor

Metroda giderken, oturduğunuz kafede hatta trafikte bile aslında hep aynı manzarayla karşılaşıyoruz; akıllı telefonlarının ekranına kilitlenmiş insanlar. Bu konuda yapılmış çalışmalara bakılırsa bu durum hiç şaşırtıcı değil. Çünkü sadece Amerika nüfusunun 4’te 3’ü bir akıllı telefona sahip ve dolayısıyla her an dijital ortam ile etkileşim halinde.

Dijital ortam her ne kadar bizleri kendisine bağımlı yapmış olsa da, 21. Yüzyıl ile değişen dünya düzeninin de bir getirisi. Öyle ki Deloitte Consulting’in yayınladığı verilere göre harcanan her 1 doların 54 cent’i dijital etkileşimden kaynaklanıyor.

Retail Dive’ın yaptığı tüketici anketine göre tüketicilerin birçoğu alışveriş esnasında dahi akıllı telefonunu kullanıyor. Bu oran tabi ki gençlerde  daha yaygınlaşıyorken, kadınlar ve erkekler de farklı sebeplerden cep telefonlarına bakıyor.

Kadınlar İndirime, Erkekler Ürün Detaylarına Bakıyor

Ankete katılan müşterilerin %58’i alışveriş esnasında telefona bakmalarının sebebi olarak ürünü incelemek olduğunu söylüyor. İkinci sebep ise %54^lük bir oranla ürünün fiyatını incelemek ve diğer markalarla fiyatı kıyaslamak olduğunu belirtiyor.

Araştırmanın bizlere sunduğu sonuçlardan biri de müşterilerin % 40’ının, dijital kuponlara erişmek için mağazalarda cep telefonlarını kullandığı. QR kod kullanmak için mobil cihazlarına baş vuran tüketici yüzdesi ise oldukça az.

Hepimizin tahmin edeceği gibi gençler alışveriş esnasında yaşlılara oranla daha çok akıllı telefon kullanıyor. 35 yaş altı her 3 müşterileriden 2’si alışveriş yaparken eli telefonuna götürüyor.

90’ların gazetelerindeki kupon yarışına aşina olan günümüzün orta yaşlıları akıllı telefonu yine aynı sebeple kullanıyor. Dijital indirim kuponu kazanmak için cep telefonuna baktığını söyleyenler arasında en yüksek oran bu gruba ait.

Cinsiyet baz alınarak yapılan analize göre ise erkeklerin %63’ü fiyat denetimi yapma ve ürün çeşitliğine göz atmak için dijital ortamla etkileşime geçerken, kadınlarda bu oran %46’ya düşüyor.

Diğer bir sonuç ise kadınların indirime olan düşkünlüğünü bir kez daha kanıtlar nitelikte. Zira kadınların %48’i, erkeklerin ise %35’i akıllı telefonlarını bir mağazada dijital kuponlar indirmek için kullanıyor.

Yeniliklere Ayak Uydurmalısınız

Mobil Perakende Federasyonu’nun ve araştırma firması Forrester’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı rapora göre, mobil girişimler firmalar için 2017’deki en önemli üç yatırım arasında yer alıyor.

Anketin sonuçlarına baktığımızda ise alışveriş yaparken akıllı telefon kullanımı bu kadar yaygın, o zaman perakendeciler müşterilen alışkanlıklarını fırsata çevirmenin yollarını bulmalılar.

Dijital ortamlarda var olmak artık yeterli değil, markalar mobil cihazlar ile de uyum sağlamalılar. Müşteriler ile faydalı bir etkileşim olabilmesi için, ayrıntılı ürün açıklamaları, fotoğraflar, kullanıcılar tarafından oluşturulan derecelendirmeler i ve kişiselleştirilmiş teklifler gibi sürekli, taze ve çekici içerik ve bilgi akışı oluşturmalılar.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla