Analiz

Snap Map ile Etrafında Neler Olduğunu Öğren

Görsel mesajlaşma uygulaması Snapchat, bir süredir lokasyona verdiği öncelikle gündemdeydi. Geçtiğimiz günlerde yayınladığı yeni güncellemesi Snap Maps (Snap Haritalar) de şirketin konum üzerindeki çalışmalara verdiği önemi bir kez daha gösterdi.

Snap Inc. yeni güncellemesini de, Coğrafi Veri Uzmanı Factual Şirketi ile yaptığı ortaklık anlaşması ve rekor fiyata satın aldığı Placed şirketi ile aynı hafta içerisinde duyurdu. Uzmanlar Snap Inc.’in Fransa’nın Cannes şehrinde geçen hafta düzenlenen reklam ve girişimcilik festivali Cannes Lions’un girişine koyduğu dev sarı dönme dolabın da Snapchat’in yeni güncellemesine işaret ettiğini söylüyor.

Snap Map haritası lokasyon verisi görüntüleme ve konum teknolojisi sağlayıcı; Mapbox, OpenStreetMaps ve uydu görüntüsü sağlayıcısı Digital Globe şirketinin güçleriyle oluşturdu.

Snap Map ile Arkadaşlarının Ne Yaptığından Haberin Olsun

Snapchat kullanıcıları Snap Map’i kullanarak hem arkadaşlarının nerede olduğunu görebilecek hem de yakınlarındaki etkinliklerden haberdar olabilecek. Telefonunuzda Snapchat uygulamalasını güncelledikten sonra Snap Team size Snap Map’i nasıl kullanacağınızı anlatan bir mesaj gönderiyor.

Özellik, içindeki görsel Isı Haritası ile kullanıcıları belirli bir etkinliğe yönlendirmek ya da bir etkinlikten haberdar etmek için kullanılabiliyor. Yayın sıralaması ise tamamen Snap’in algoritması ile belirleniyor.

Snap Inc.’in tasarımcılarından Jack Broody, Refinery29’a verdiği açıklamada ‘’ Snap Map senin nerede olduğunla ilgilenmiyor. Arkadaşlarının nerede olduğunu ve ne yaptıklarını sana söylüyor. Aynı zamanda bir yere nasıl gideceğin hakkında değil de nereye gitmek istediğinle ilgileniyor.’’ dedi

Aslına bakarsanız Snapchat doğası itibariyle de Instagram ve Twitter gibi sosyal mecralardan daha farklı. Sparkler tarafından yapılan Circle of Influence araştırmasına göre Snapchat kullanıcılarının uygulama üzerinden etkileşim kurdukları kitlenin %60’ı zaten arkadaşları ve tanıdıkları. Diğer uygulamalarda ise örneğin attığınız bir tweet, retweetlenerek hiç tanımadığınız insanların timelinelarına düşebiliyorken bu durum Snapchat’te ‘’hikayemiz’’ olarak belirtmediğiniz müddetçe mümkün değil.

Lokasyonlarını paylaşmak istemeyen kullanıcılar için de hayalet modu mevcut.

Haber Kaynağı Olarak Snap Map

Yapılan en son güncelleme olan Snap Map, vatandaş gazeteciliğine de katkı sağlıyor. Özellikle sosyal medyanın kullanımının yaygınlaşmasıyla haber ajanslarının, hatırlayacağınız gibi haber hızında ikinci sıraya düşmüş ilk sırayı olaya bizzat şahit olan ve haberi sosyal hesaplarında paylaşan kullanıcılar almıştı.

Mesela sonbaharda yaşanan metrobüs kazasının asıl nedenini hepimizin bir sözlük sitesinden öğrenmiştik. Bir başka örnek ise deprem olduğunda ilk olarak kandilli rasathanesinin sitesine değilde Twitter’a bakıyor olmamız.

Snap Map’de bu yeni özelliği ile sizleri sadece arkadaşalarınızın hangi konserde ve ya kafede olduğundan değil, etrafınızda yaşanan ciddi olaylardan da sizi haberdar edecek.

 

1 Yorum

Yorum yapmak için tıkla