Pazarlama Perakende

Konum Merkezli Reklamcılık Sadece Yerel İşletmeler İçin Mi Yararlı

Lokasyon merkezli reklamcılığın önemi hakkında artık kimsenin şüphesi kalmadı. Her sektöre hitap etmesi ve düzenlenen kampanyaların ölçülebilirliğinin olması da hızla büyümesinin altında yatan başlıca sebepler arasında yer alıyor. Peki konum merkezli reklamcılık sadece yerel işletmeler için mi önemli?

Günümüzde reklam gelirlerinin %38’ini temsil eden lokasyon verisinin 2021 yılının sonuna kadar %45’lere ulaşması bekleniyor. Bu da sektörün 32 milyar doları aşacak olması demek. Aslında bu bir hayal değil çünkü Facebook, Google ve Snap Inc. gibi teknoloji devlerinin lokasyona bu derece yatırım yapıyor olması dahi gelecek hakkında ipuçları toplamamıza yardımcı oluyor.

Genel olarak bugüne kadar lokasyonun yerel işletmeler için önemine dikkat çektik. Peki ya küresel pazarda hizmet veren ulusal işletmeler?

Küresel Pazarlara Açılmanızın Tam Zamanı

Kişiselleştirilmiş reklamlar ile müşterilerine direkt ulaşımı sağlayan konuma dayalı kampanyalar markaların akıllarda kalıcı olmasını sağlıyor. Böyle bir pazarlama anlayışının ise tüketicilerin davranışlarını olumlu etkilediği artık kabul edilen bir gerçek oldu.

Gözlerden kaçırılmaması gerekilen nokta ise lokasyon hedefe alınarak oluşturulan kampanyaların müşteri ayak trafiğini tanımlamak ve perakende mağazalarındaki satışları teşvik etmek için kullanıldığında ulusal düzeyde de sonuçlar verebileceği.

Küresel ölçekte konum verisi yararlanmak markaların yeni pazarlara açılmasını sağlayacaktır. Yerelde olan ancak satışları iyi gitmeyen perakende mağazalarınızı kapayarak daha verimli ve başka ülkelerde açılacak olan şubeler ile kar payınızı artırabileceğinizden de şüpheniz olmasın.

Unutmayın sadece potansiyel alıcılarınızın sosyal medya paylaşımlarına bakarak oluşturduğunuz kampanyalar size istediğiniz mutluluğu vermeyebilir. Müşterilerinizin mobil cihazları üzerinden sağlayabileceğiniz konum verileri ile daha stratejik kararlar alabilir ve rakiplerinizle olan rekabetiniz kaliteli hale getirebilirsiniz.

Bir örnekle anlatmak gerekirse diyelim ki bir kafe zinciriniz var ve yeni bir şube açmak istiyorsunuz. Sosyal medya üzerinde her gün yüzlerce kahve fotoğrafı paylaşılıyor. Ve siz de yeni şubenizin konumu için oturup saatlerce bu fotoğrafları inceliyorsunuz. Ancak tabi ki doğru düzgün bir sonuca ulaşamayacaksınız. Bu konuda haksız mıyız? Oysa konum verilerini işin içine katarsanız hangi lokasyonda size ihtiyaç duyulduğunu çok net bir şekilde saptayabilirsiniz.

Konum merkezli reklamcılık yerel işletmeler için gerçekten çok önemli. Ancak lokasyon verilerini sadece yerel işletmeler ile sınırlamak hata olur.Hem yerel işletmelerini büyütmek isteyenler hem de ulusal pazarlara açılmak isteyenler için konum verisini en iyi şekilde değerlendirmenin tam zamanı.

 

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla