Analiz Pazarlama

Z Kuşağına Ulaşmak İsteyen Markalar Nasıl Kampanyalar Oluşturmalı

Kuşaklar değiştikçe markaların hedef kitlelerine ulaşırken kullandıkları kanallarda değişiyor. Geçen hafta yayınladığımız ”Z Kuşağı Nüfusunun En Yoğun Olduğu Şehirler” adlı makalemizde de yer verdiğimiz gibi ABD’de yapılan bir araştırmaya göre Z Kuşağı, 5 sosyal platform üzerinde günde ortalama 68 video izliyor. Peki zamanının çoğunu video izleyerek geçiren Z Kuşağına markalar nasıl ulaşabilir?

Markalar bundan üç-dört yıl öncesine kadar reklamları için; gazete, radyo, televizyon gibi iletişim araçlarını kullanıyorlardı. Şimdilerde ise özellikle Y ve Z kuşağı müşterilerine ulaşmak için sosyal medya kampanyaları oluşturuyorlar. Amerikalı bir araştırma firması olan Awesomeness’ın yayınladığı Z Kuşağının internet davranışlarını konu alan analizin sonuçları ise oldukça şaşırtıcı.

Dijital yerli olarak da adlandırabileceğimiz Z Kuşağı metin ve sesten daha çok videoya önem veriyor. Analize göre Z Kuşağı Snapchat ve Youtube’un da içinde bulunduğu 5 sosyal platformda günde ortalama 68 video izliyor. Ankete katılanların%75’i Snapchat’i arkadaları ve takipçileriyle bağlantı kurmak ve onlardan haberdar olmak için kullanıyor. Youtube’u ise daha uzun süreli videolar için ve bilgi edinme amacıyla kullandıklarını belirtiyorlar.

Z Kuşağı kendilerinden önceki nesiller gibi yaşamlarını dijital dünya ve fiziksel dünya diye ikiye ayırmıyor. İki seçeneği de birleştirip algılıyor. Bu sonuç X ve Y kuşağı için endişe verici bir sonuç olurken korkulanın aksine bu davranışları, Z kuşağını interneti en doğru şekilde kullanan kuşak yapıyor.

Peki Z Kuşağına Ulaşmak isteyen Markalar Neler Yapmalı?

Dijital yerliler, gün boyunca akıllı telefonlarını yanlarından hiç ayırmıyorlar ama bu da onlara sunulan her içerikle etkileşim içerisinde oldukları anlamına gelmiyor. Hatta diğer kuşaklara oranla içerik konusunda çok daha seçiciler. Araştırmaya göre dijital yerlilerin en çok etkilendiği içerikler ise eğlendirici ve bilgi içerikli olanlar.

Televizyon ve gazetelerdeki tek yönlü iletişim sosyal medya ile tam anlamıyla kırıldı.Hedef kitlesi Z Kuşağı olan markalar sosyal medya reklamlarında da etkileşime önem vermeliler.Çünkü bu nesil markaların geri bildirimlerine de büyük önem veriyor.

Kişiselleştirilmiş İçerik Artık Daha da Önemli

Müşterilerin lokasyonlarına ve ilgi alanlarına göre kişiselleştirilmiş içerikler tüm kuşaklar için etkileyicidir. Ancak çok daha özgün, eğlenceli ve kişiselleştirilmiş içerikler Z Kuşağına ulaşmak isteyen markaların dikkat etmesi gereken asıl noktalardandır.

Özetle Z Kuşağı kendilerinden yaşlı olanların olmadığı yerlerde bulunmayı seviyorlar. Bir reklamdan etkilenmeleri için o reklamın hem eğlendirici hem de ürünle ilgili olması gerekiyor. Ve başta lokasyonları olmak üzere kişiselleştirilmiş reklam içerikleri de onları en çok etkileyen noktalardan biridir. Markalar kampanyalarını oluşturmadan önce Z Kuşağının hangi sosyal platformlarda takıldığını da iyi araştırmalıdır.

 

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla