Analiz Perakende

Perakende Sektörünü Ayakta Tutan; Doğru Konum ve Y Kuşağı

Online alışverişin yaygınlaşması ile alışveriş merkezlerinin popülaritesinin düşmesi öngörülüyordu ancak korkulan olmadı. Yapılan araştırmalar perakende sektörünün dijitale yenik düşmediğini hatta mağazaların teknolojiye ayak uydurarak varlıklarını daha da güçlendirdiği yönünde. Araştırmalara göre AVM’leri ve perakende sektörünü ayakta tutan bir diğer nokta ise Y Kuşağı kadınları.

Şube sayısı değil şubenin konumu öncelik kazandı

2017 yılında kapanan mağaza sayısındaki artış perakende sektörü için alarm veriyordu. Yapılan analizler ise aslında kapanan mağazaların yanlış lokasyona bağlı olarak kapatıldığını kanıtlar nitelikte. Çünkü perakendeciler artık daha çok şube değil, doğru konumlarda kazançlı şubeler açmanın peşindeler. Bu da sektörün zannedildiği gibi küçülmesinin aksine akıllı bir şekilde büyüdüğüne işarettir.

AVM’leri en çok seven Milenyum Kadınları

Y kuşağı olarak da adlandırılan 1990 -2005 arası nesil AVM’leri hala alışveriş yapmak için ilk tercihleri arasında tutuyor. E-marketer’da yayınlanan bir analize göre milenyum kadınlarının %37’si bir alışveriş merkezine girdiğinde yeni bir kıyafet almaya karar veriyor.

Günümüzde hakim görüş olan Instagram ve Amazon gibi internet mecralarının alışveriş davranışlarında etkili olduğu düşünülüyor. Oysa bu durumun tam tersine Y Kuşağı kadınları AVM’ye girdikten sonra alışveriş yapmaya karar veriyorlar.

Yapılan analizin şaşırtan sonuçlarından biri ise milenyum kadınlarının 3’te 2’sinin (%62) fiziksel alışverişe verdikleri öncelik. Ayrıca kadınların, erkeklere oranla %9 daha çok fiziksel alışverişe önem verdikleri de araştırmanın sonuçlarından biridir.

E-Ticaret rakip değil destek olarak görülüyor

Hem markaların hem de müşterilerin birçoğu e-ticaret sistemlerini perakendeciliğin yerine bir seçenek değil de ona bağlı olarak gelişen bir hizmet olarak görüyor.

Markaların mağaza içi dijital gelişmelere verdiği önem de onların sektörde yaşanan dönüşüme karşı direnebilmelerini sağlayan önemli faktörlerden biridir. Perakende sektörünü ayakta tutan bir diğer faktör ise teknoloji konusunda eğitilmiş donanımlı mağaza görevlilerinden geçiyor. Daha önce kaleme aldığımız ”Lüks Markaların Mağaza İçi Teknolojik Yatırımları” adlı makalemiz size bu konuda yol gösterici olabilir.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla