Analiz Pazarlama

Sentiment Analiz Nedir? Pazarlamacılar İçin Neden Önemlidir?

Gelenekesel medyanın birincil olarak kullanıldığı dönemi artık geride bıraktık. Günümüzde Dijital medya olarak adlandırdığımız yeni nesil iletşim şekli marka ile müşterinin birçok farklı ortamlarda komünikasyon kurmasını sağlıyor. Twitter, internet sözlükleri, e-mailler… hepsi müşterilerin markalara ulaşmak için baş vurabileceği iletişim kanalları arasında yer alıyor. Peki onlarca ortamda gelen yüzlerce yorumdan hangisi olumlu, olumsuz ya da tarafsız? İşler çok karıştı değil mi işte kolaylaştıracak çözüm; Sentiment Analiz diğer adıyla Duygu Analizi.

Teknoloji hayatımızı bir yandan çoklu kanallara bölüp karıştırıyor. Diğer yandan ise karıştırdığı her şeye bir çözüm üretip bize kolaylık olarak sunuyor. Sentiment analizi de yine böyle bir çözüm yolu. Markaların internet ortamında haklarında sesle ve ya metin ile yapılan yorumların hangi anlama geldiğini analiz etmelerini sağlıyor.

Basit bir örnek üzerinden gidelim, Twitter’da ürününüz hakkında yapılan bir yorum cümle yapısı olarak olumlu gözükebilir. Ancak anlam bakımından olumsuz bir mesaj içeriyor da olabilir. Ya da sesli asistanından bir markanın müşteri numarasını bulmasını isteyen birinin ses tonu da markalar için bir çok ipucu içerebilir. Yüksek ve sinirli bir ses miydi? Yoksa sakin bir cümle mi? Duygu analizi işte markalara tam da bu konuda yardım ediyor.

Sentiment Analiz Neden Önemlidir?

Duygusal Yapay Zeka olarak da adlandırılan Sentiment Analizi markanıza yapılan bir geri dönüşün ifade ediliş şeklinden; his ve ya duyguları pozitif, negatif ya da nötr ekseninde hesaplama süreci olarak tanımlayabiliriz.

Pazarlamacılar açısından önemli olmasının sebebi ise hem yazılı hem de sözlü iletişim olarak bir müşterinin markanız hakkındaki genel düşüncesini öğrenmenizi sağlar. Bu düşüncelerin hepsinin veri madenciliğinde de büyük bir değeri vardır. Duygusal analizler firmaya benzer sorunlar karşısında aynı tutumu sergilemesi için ortak bir davranış geliştirmesine de olanak tanır.

Geo-fencing teknolojisinden Yapay Zekaya kadar teknoloji pazarlamacılara birçok kolaylaştırıcı seçenekler sunuyor. Siz de markanız için en doğru olan kanalları seçerek rakipleriniz ile aranızdaki farkı ortaya çıkarabilirsiniz.

 

 

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla