Pazarlama

INFLUENCER MARKETING ile Hedefinize Ulaşın

Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte oyuncu ve ya şarkıcı olmadığı halde birçok kişi sadece; hayatlarını, yaptıkları yemekleri ve zevklerini paylaşarak milyonlarca kişiye ulaşılabiliyor. Instagram ve Youtube gibi ortamlar üzerinden milyonlarca takipçiye ulaşan bu kesim markalar için de yeni bir pazarlama kanalı olarak görülüyor. Öyle ki hayatımıza yeni bir pazarlama terimi bile girdi; Influencer Marketing

Terime yabancı olabilirsiniz ama mantığı çok da karmaşık değil. Halkın alışveriş davranışlarını etkilemekte ünlü isimlerin her dönemde etkisi büyük olmuştur. Örneğin televizyon kültürünün yaygın olduğu 90’lar ve 2000’lerde dizilerdeki oyuncular markalar için birer aracıydı. Günümüzde ise ilk başlarda vakit kaybedici bir platform olarak görülen sosyal medya platformları aldı. Zamanla hayatımızın her alanına yerleşen ve kelimenin tam anlamıyla kabul gören sosyal medya birçok kişiyi de üne kavuşturdu. Şu an ulaştığı güç ise tahminleri bile aşmış durumda. Bir zamanlar televizyondaki ünlülerin yaptığı reklam ve tanıtımları şimdilerde fenomen adı verilen sosyal medya kullanıcıları üstlendi.

Hedef Kitlenize Ulaşmak Artık Daha Kolay

Influencer Marketing; sosyal medya üzerinden geniş kitleleri harekete geçirebilecek güce sahip bu kişilerin içerik üreterek bir ürün ya da marka hakkında deneyimlerini takipçilerine aktarması olarak kabul ediliyor. Influencer Marketing’de kullanılan ürün kimi zaman; makyaj vloglarıyla ünlü olan bir Youtuber’ın kullandığı fondöten ya da yemek paylaşımları ile milyonlarca takipçiye ulaşan bir ev hanımının kullandığı kremşanti olabiliyor.

Mesela pasta malzemeleri satan bir markayı düşünelim. Televizyona reklam vermek istediğinde bütçesini daha yüksek tutması gerekiyor. Ancak reklam harcamasına ayırdığı bütçe ile istediği hedef kitleye ulaşma oranı maalesef doğru orantılı olamayabiliyor. Oysa sosyal medya üzerinden bir Influencer ile çalıştığı takdirde ise hem daha düşük bir bütçe harcayabilir hem de hedef kitlesine ulaşabilir. Saatlerce uğraşarak 15 saniyelik bir reklam değil sadece bir fenomen ev hanımının Instagram’da yayınladığı tarifte o markanın malzemelerinden kullandığını belirtmesi ise marka için yeterli bir etkiye sahiptir.

Daha güncel bir örnek ile geçtiğimiz günlerde Türkiye’de, 19 yaşındaki bir gamer’ın hayatı  film oldu. Ve milyonlarca insan tarafından bu film izlendi. Peki milyonlarca insanı sinema salonlarına çekek bu gencin etkileyebileceği kitleyi tahmin edebiliyor musunuz?

Aynı şekilde bu kış bir Türk makyaj vloggerı, Dünyaca ünlü kozmetik markası Bobbi Brown ile kapsül koleksiyon hazırladı. Koleksiyon ilk başta ön siparişe sunuldu ve yok sattı. Sanırım bu örnekler sizinde sosyal medyaya ve Influencer Marketing’e bakış açınızı değiştirmek için yeterli olacaktır. Tabi ki küçük bir noktaya da değinmeliyiz. Markanızın ayıracağı bütçe ve kampanyanızın bırakacağı etki Influencer’ın takipçi sayısı ile doğru orantılı olarak değişebiliyor. İşte tam bu noktada ise devreye Micro Influencer Marketing terimi devreye giriyor.

Kitlenizi Konuma Göre Filtreleyebilirsiniz

Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen CES fuarında da birçok uzman özellikle 2018 yılının Micro Influencer Marketing için patlama yılı olabileceğini belirtiyordu. Micro Influencer Marketing; takipçi sayısı bin – 50 bin arasında değişen sosyal medya kullanıcılarına verilen reklamlar olarak tanımlanıyor.

Mikro olarak etki oluşturan bir Influencer ile çalışmanın birçok avantajı vardır. İlk olarak az sayıda takipçisi olduğu için bu kişilerin takipçi kitlesiyle olan iletişimi daha güçlüdür. Aynı zamanda daha düşük bütçe ile çalışmaktadır. Tek bir Influencer’a ödeyeceğiniz ücret ile birçok mikro Influencer ile çalışabileceğinizi de unutmamalısınız. Hepsinin takipçi kitlesi farklı olacağından daha çok insana da ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda sosyal platformlara marka olarak vereceğiniz reklamlar da belirli algoritmalar tarafından düzenlenebilmektedir. Reklamınızı görüntüleyecek kişileri lokasyon başta olmak üzere yaş, cinsiyet ve ilgi alanları olarak filtreleyebilirsiniz. Bu durum kampanyalarınızın etkisini artıracaktır.

Teknoloji her geçen gün yeni bir imkan sunuyor. Influencer Marketing de yıllardır tekelleşmiş reklam anlayışını yıkmak için büyük bir fırsat olabilir. Çünkü KOBİ’lerden büyük işletmelere kadar birçok firmanın rekabet edebileceği bir platformdur sosyal medya. Siz de marka olarak doğru Influencer’lar ile çalışarak hedef kitlenizi tam 12’den vurabilirsiniz.

 

1 Yorum

Yorum yapmak için tıkla