Analiz

Sosyal Sorumluluk Duygusu En Yüksek Olan Nesil; Milenyumlar

Küresel dünya nüfusunun %27’sini 2 milyar nüfusuyla Y Kuşağı oluşturuyor. Dünya’ya çok farklı pencerelerden bakan, spor yapmayı seven ve kariyer odaklı bu nesil hiç bir kuşağın olmadığı kadar da sosyal konulara eğilimli. Sosyal sorumluluk duygusu en yüksek olan Y Kuşağını gelin birlikte daha yakından tanıyalım.

Alışveriş Yaparken ya da Çalışırken Sosyal Konular Hep En Ön Planda

Milenyum ya da diğer adıyla Y Kuşağı özgürlük anlayışını en çok benimseyen bir nesil. Şirket içi çalışmalara hatta mesai saatlerine dahi dayanamayacak kadar esnekliği seviyor.  Üstelik sadece kendi özgürlüğünü de değil dünya yüzeyindeki her canlının sorununa karşı sessiz kalamayan bir kuşaktan bahsediyoruz.  En çok önem verdiği konu sosyal sorunlar olan Y Kuşağı hem alışveriş yaparken hem de çalışma hayatında da sosyal duygusu gelişmiş  markalarla hareket etmeyi tercih ediyor.

Dünya’nın Her Yerinde Benzer Değerlere Sahipler

Y kuşağı hakkındaki en ilginç detaylardan biri ise Dünya’nın her yerinde aynı şekilde giyinen aynı tarz kafelerde oturup benzer müzikleri dinliyor olmaları. Milenyumlar dünya üzerinde kültürel açıdan homojen olarak yetişen ilk nesil.

Sürekli kendilerini öne plana çıkarmaya çalışttıları gerekçesiyle, y kuşağı bir zamanlar ben nesli olarak da adlandırılıyordu ama bu durum kısa sürdü. Çünkü milenyumlar çalıştıkları şirketlerde dahi kendi maaşlarından önce şirket karını düşünüyor. Son zamanlarda küresel markalardan yerel olanlara kadar sosyal sorumluluk projelerine destek olan marka sayısının artması da milenyumların bu konudaki duyarlılıklarının bir sonucudur.

Dünya’nın her yerinde benzer özellikler taşıyan Y Kuşağının odak noktalarını; değerleri, deneyimleri, teknoloji ve sosyal sorumluluk olarak özetleyebiliriz. Çalıştıkları her sektörde sosyal sorumluluk projelerine destek vererek gerçek bir farkındalık oluşturmak istiyorlar.

Peki Y Kuşağı borç ve geçim sıkıntısıyla karşılaştığında da yardımsever kalacak mı?

2025 yılında işhayatındaki çalışanların %75’inin y kuşağından oluşacağı ön görülüyor. Uzmanların en çok merak ettiği bir konu da iş hayatına tam anlamıyla girip her departmanda söz sahibi olacakları zaman da sosyal konulara bu kadar anlayışlı olup olmayacakları. Bu konuda yapılan araştırmalar milenyumların şu anda dahi tasarruf ederek yardım kuruluşlarına cömert bağışlarda bulunduğu yönünde sonuçlandı.

Üstelik Y Kuşağının hayırsever davranışları da tek bir sefer ile sınırlı değil. Özelikle teknoloji aracılığıyla küçük bağışlarla devamlı yardımlarda bulunmayı tercih ediyorlar. Böylece düzenli halde yapılan küçük bağışlar hem birikerek çoğalıyor hem de sürdürülebiliyor.

Türkiye’nin Y Kuşağı Haritasını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Sosyal sorumluluk konularına önem veren milenyumlara hangi pazarlama stratejileri üzerinden ulaşabileceğinizi merak ediyorsanız ”Y Kuşağı İçin Lokasyon Merkezli Kampanya Oluşturmanın 4 Yolu” başlıklı haberimize de göz atabilirsiniz. Perakende sektöründe hizmet veren bir markaysanız daha önce kaleme aldığımız ”Perakende Sektörünü Ayakta Tutan; Doğru Konum ve Y Kuşağı’‘ makalemizi de okuyabilirsiniz.

 

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla